sâmbătă, 31 august 2013

Gnocchi di ricotta



Desi cu intariere postez o alta reteta cu care particip la Provocarea Dulce Romanie care dupa cum spuneam luna august a fost gazduita de Diana de la Disturbingly Delicious.

Am ales sa combin rosia, vedeta provocarii cu o alta tema propusa de Diana si anume vacanta.Iubesc Italia si mai ales Sicilia, de accea am ales sa ma las purtata pe valuri de vacanta gatind rapid gnocchi din ricotta.

Pentru doua portii am folosit

250 gr ricotta
1 ou
125 gr faina
60 gr parmesan
nucsoara
sare
piper

Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen pe care il transferam pe blatul de lucru infainat si formam un sul de aproximativ 3 cm din care taiem pucatele potrivite sa formam gnocchi.
Am pus la fiert apa cu sare si cand apa a inceput sa fiarba am adaugat gnocchi lasand sa fiarba pana se ridica la suprafata.Fiind proaspeci nu necesita mai mult de cateva minute.
I-am scos cu o spumiera si am adaugat in sos.


Sosul l-am improvizat din 2 rosii mari pe care le-am oparit ca sa le scot pielita, apoi le-am tocat si le-am pus la fiert cu vreo 2 linguri de apa.Cand s-au inmuiat am adaugat 2 catei de usturoi, sare, piper si putin ulei de masline, am mai lasat sa traga putin, apoi am pasat si adaugat busuioc proaspat.

Am servit cu parmesan ras si busuioc proaspat.




Nu-s ei cine stie ce asfectuosi,dar sunt super gustosi.

vineri, 30 august 2013

Supa de rosii cu galusti



Supa mea preferata pe timp de vara, supa copilariei, supa care imi aduce aminte de mamaitza mea.
Mamaitza mea iubita, femeie simpla de la tara,dar cu nume de regina(Elisabeta), cea alaturi de care am crescut si pe care am iubit-o enorm.
Vacantele la tara alaturi de bunici imi vor ramane in suflet mereu, iar amintirea lor v-a fi mereu vie.
Dar intorcandu-ne la oile, pardon reteta noastra, vreau sa va povestesc despre aceasta supitza, care sunt sigura ca si voi ati incercat-o si cum Diana de la Disturbingly Delicious ne provoaca in luna august in cadrul proiectului Dulce Romanie  initiat de Mihaela de laDe prin lume adunate cu retete cu rosii, m-am gandit ca ar fi potrivita reteta.

Normal ca reteta facuta de bunica nu o stiu, sunt doar amintiri, mica fiind nu m-a pasionat sa invat sa gatesc, asa ca ce am sa redau acum este doar amintire impletita cu gustul meu actual.

O cerinta a Dianei a fost sa folosim produse locale, nu din supermarketuri, ei bine, zis si facut.V-am mai povestit si cu alte ocazii ca zona unde stau e una de tara,asa ca am destui tarani care vand ceea ce ne ofera pamantul.
Ceea ce ma impresioneaza si dupa atatia ani este increderea nemtilor.Unul dintre producatorii de unde iau legume are un hangar in care are legumele cantarite puse in pungutze, sau daca sunt la bucata sunt lasate in lazi si pretul aferent scris deasupra.Intr-un colt se afla cutia cu bani in care lasi singur valoarea a ceea ce ai cumparat.
 
Dar revenind la supita mea sa va povestesc cam ce am pus:

~ 1,5 kg rosii
1 ceapa
2 morcovi
1 radacina patrunjel
2 tije telina
2 catei usturoi
2 l apa
sare
leustean proaspat

Pentru galusti

25 gr parmesan
30 gr unt moale
1 ou mare piper
85 gr gris
busuioc proaspat

Starletele
 Am taiat toate legumele(mai putin tijele de telina si ceapa) bucatele si le-am pus la fiert in apa.Usturoiul l-am pastrat pentru final


Cam pe la jumatatea timpului de fierbere al legumelor m-am ocupat de galusti.Am folosit busuioc picollino foarte aromat
 Am amestecat oul cu untul  si un strop de sare apoi busuiocul tocat mai grob,
  la final adaugand parmesanul si grisul.
 
Cand legumele s-au fiert le pasam
Separat punem la fiert apa cu sare in care fierbem galustile aproximativ 10 minute.

Legumele pasate se adauga in zeama in care au fiert condimentam cu sare dupa gust si adaugam usturoiul pisat si amestecat cu putin ulei de masline (gen pentru mujdei) iar la final  adaugam galustele fierte.

Se serveste dupa plac cu verdeturile preferate, in cazul meu leustean verde din gradina.




Amintiri din copilariei imbinate cu gustul din prezent.

miercuri, 28 august 2013

Salata provocatoare



Si a venit randul retetei sarate din cadrul proiectului Bucatar Curajos initiat de Ama, o reteta propusa de Nicole - Alldaycooking.
Salata propusa de Nicole e una pe placul meu,mai ales ca ador rucola, iar carnea cea mai des folosita de mine este curcanul.
Din pacate o raceala m-a dat peste cap si n-am reusit sa postez la timp, dar cum am reusit sa ma pun pe picioare si sa si tin aparatul in mana, am si facut-o.

Este o reteta simpla  care merge atat vara pe canicula cat si in vreme rece.

Cu toata simplitatea ei, am sa recunosc ca am trisat putin, nefacand  reductia de balsamic, ci folosind o crema de balsamic cumparata.

Reteta originala o gasiti pe blogul lui Nicole, iar eu am sa va povestec ce am combinat eu.

125 gr rucola
2 portocale
2 linguri mix seminte(dovleac, floarea soarelui, muguri pin)
piept curcan
branza cu trufe
crema balsamic cu trufe
ulei masline
sare roz cu vin
fire de chili

Salata am spalat-o bine si uscat-o, apoi am condimentat-o cu putin ulei de masline si sare.Semintele le-am rumenit usor intr-o tigaie fara grasime.
Pieptul de pui taiat bucatele l-am prajit.
Portocalele le-am filetat.

Salata am pus-o pe farfurii, am adaugat semintele, bucatile de curcan, branza cu trufe, fileurile de portocale si am adaucat crema de balsamic cu trufe, finalizand cu fasiile de chili.




Multumim Nicole, ai facut o alegere minunata.Noi suntem mari amatori de salate sub toate formele si combintiile.

miercuri, 21 august 2013

Clafoutis cu mixt de fructe



Daca n-ati incercat pana acum acest dulce( in orice combinatie de fructe va place) va sfatuiesc sa o faceti.
Eu de mult ma tin sa-l incerc si am tot evitat, dar ocazia mi-a oferit-o Kadia luna aceasta in cadrul sectiunii dulciuri al provocarii Bucatar Curajos.

Stiind ca al meu vazand odata o poza a zis ca nu-l incanta am optat sa fac doar jumatate de portie si rau am facut ca s-a dovedit ca totusi ii place :)

Desi varianta originala de clafoutis e cu cirese(eventual amare) fiecare are dreptul si cheful sa puna ce fructe doreste ;)
Eu am optat pentru un mix de fructe cu ce am gasit prin curte, mai putin afinele de cultura pe care le-am cumparat.

Cum spuneam eu am facut jumatate de cantitate, tava folosita de mine fiind una cu diametrul de 19 cm.

Si sa purcedem la treaba:

80 gr faina
2 oua
180 ml lapte
1/2 baton vanilie
2 lingurite zahar vanilat(home made)
8 gr unt
135 gr coacaze rosii
60 gr afine de cultura
55 gr mure
1 varf cutit sare

Intr-un vas mixam faina, laptele, ouale, sarea si vanilia(din pastaie) pana se omogenizeaza.
Dam de-o parte vasul si ne ocupam de fructe.
Punem pe foc un vas in care topim untul apoi adaugam fructele

si presaram cu zaharul vanilat si lasam pe foc pana zaharul si siropul fructelor devin un sirop gros( nu mai mult de 2-3 minute)

 apoi le punem in tava si turnam compozitia  din lapte, oua, faina  peste si dam la cuptorul preincalzit la 250 grade pret de 20-25 minute ,atat cat sa prinda o culoare aurie.




un deliciu de care nu te saturi

 Veti observa in reteta Kadiei ca ea are  zahar, eu l-am sarit,am lasat gustul dulce acrisor la fructelor sa ma fascineze papilar ,dar am lasat zaharul vanilat nefiind in cantitate mare.
Pentru cine nu stie Clafoutis ca si alat aduce cu cel de clatite,asa ca sa nu va speriati ca este mai lichid si la final prajitura pare umeda, caci nu este.Este doar o prajitura divina repede de devorat.

Multumim Kadia pentru alegerea facuta.

miercuri, 7 august 2013

Bulete din cascaval "provocatoare"



Desi sunt in mare intarziere fata de deadline -ul Provocarii Secrete nu puteam sa renunt chiar daca timpul uneori imi este potrivnic.
Luna iulie gazda noastra a fost Mihaela, iar blogul ce mi-a revenit a fost al Corneliei , blog pe care l-am tot rasfoit si greu am reusit sa ma hotarasc ce sa prepar.

Pana la urma reteta castigatoare a fost cea de Bulete de cascaval  , desi difera fata de cum stiam eu ca  se fac buletele, m-a atras faptul ca sunt facute la cuptor.

Reteta este una foarte simpla, ce a folosit Cornelia gasiti la ea pe blog iar eu am sa va povestesc cum am facut eu:

150 gr faina
200 gr cascaval chedar
2 oua
80 gr unt
100 ml apa
1 galbenus(pt uns)

Se pune intr-un vas apa impreuna cu untul  si sare(dupa gust si in functie de tipul cascavalului) si se lasa pe foc pana s-a topit integral untul, apoi tragem de pe foc, adaugam faina toata si amestecam bine ca sa nu faca cocoloase.La final adaugam cascavalul si amestecam iarasi pana se incorporeaza. Acestea fiind spune adaugam pe rand ouale amesecand bine dupa fiecare dintre ele.Procesul este defapt cam ca la choux-uri.

Cu ajutorul poche-ului am format gramajoare pe tava tapetata cu hartie de copt.Am uns pe fiecare dintre ele cu galbenus amestecat cu putin lapte trimitandu-le la caldura cuptorului preincalzit la 180 grade pentru circa 20-25 minute.
Ce a iesit....hmmm, niste delicii din  care nu m-as oprii sa tot  rontai.





joi, 1 august 2013

Inghetata de ciocolata



Dupa o mica absenta reusesc sa ma adun si sa incerc sa ma reorganizez aducand la suprafata retete mai vechi sau mai noi din categorii de provocari sau pur si simplu placeri si pofte ale mele sau celor dragi mie.

Acestea fiind spuse prima reteta prin care-mi fac reintrarea este una din categoria deserturi apartinand celor "doi doctori in bucatarie" Daiana si Cosmin, nimeni altii decat cei ce ne incanta atunci cand deschidem Simplu si bun.

Reteta de azi cum spuneam face parte din categoria deserturi in cadrul proiectului initiat de Ama si mai exact Bucatar Curajos.

Desi nu sunt ciocolatoasa, faptul ca este vorba de ciocolata cu procent mai mare de cacao mi-a trezit interesul cand am vazut reteta.

Eu am optat sa modific ceva in ingrediente incercand sa-mi pun amprenta putintel, dar reteta originala o gasiti pe blogul lor.

Ce am folosit eu:

250 ml frisca lichida
150 lapte condesnsat (indulcit)
50 gr zahar brun
125 gr ciocolata cu 70% cacao si bucati de zmeura
3 galbenusuri



Am pus intr-un vas pe foc frisca si laptele condensat, adaugand ciocolata rupta bucatele.Am lasat pana s-a topit de tot ciocolata, apoi am lasat sa se racoreasca.
Intre timp am batut bine galbenusurile cu zaharul pana au inceput sa se albeasca si au ajuns la consistenta unei creme.
Dupa ce am batul galbenusurile le-am adaugat peste frisca si am readus pe foc mediu vasul, amestecand continuu pana cand compozitia s-a ingrosat, dar fara a ajunge la stadiul de fierbere.

Am lasat sa se racoreasca iarasi si am pus compozitia in masina de inghetata.Rezulta o compozitie tare cremoasa si delicioasa.

Am servit in choux-uri (ca tot facusem eclere) iar pe deasupra am facut un toping din coacaze rosii, zmeura si sirop de zmeura.



nu v-am convins?daca nu, va sfatuiesc sa incercati si o sa va  convinge singuri ;)