sâmbătă, 28 septembrie 2013

Crème de célerie



Sau pur si simplu supa crema de telina ;).

Acum cateva luni un coleg imi imprumuta  una din cartile de bucate ale celebrului bucatar francez Paul Bocuse, iar dupa ce am rasfoit-o am decis sa mi-o cumpar si eu ca sa pot sa ma delectez in voie cu retetele lui.
Si normal ca nu m-am limitat doar la a citii, ci m-am apucat si de treaba .
Reteta care da tonul seriei de delicii din aceasta carte, este una simpla, dar delicioasa.
Desi in reteta este prevazut ca si lichid folosirea supei de carne,eu am renuntat si am inlocuit cu apa sarata(in ale retete am gasit ca se poate inlocuii asa), nu cu supa de legume pentru a pastra gustul pregnant de telina.


Si am folosit:

200 gr faina de orez
1/2 l lapte
1 1/2 apa cu sare(sau supa de carne)
1 telina
100 ml smantana groasa

Eu am avut o capatana potrivita de telina cu tot cu frunze, o parte din frunze le-am adaugat,dar la final le-am scos, caci nu voiam sa schimb culoarea alba(bine o frunzulita tot mi-a scapat,dar merge).

Faina se amesteca cu laptele rece. Supa(sau apa cu sare ) se pune la fiert, dupa care adaugam amestecand continuu laptele cu faina.Aveti mare grija ca se poate prinde foarte usor daca nu se amesteca si faina se ingroasa.

Separat se curata telina, se taie bete(mai groase) si se opareste scurt(1 minut) in apa fierbine.Se scoate si se taia cubulete, dupa care se adauga peste supa si se lasa la fiert pana se inmoaie telina( la foc mic ~2 h).


La final se mixeaza, se strecoara( daca doriti o consistenta cremoasa, nu grunjoasa), iar apoi se adauga smantana.

Se serveste cu crutoane sau simpla.Este un deliciu.






vineri, 27 septembrie 2013

Tarta crocanta cu prune




Septembrie se apropie de sfarsit si uite asa timpul zboara pe langa noi si ne vom trezii in plina iarna.
Daca la inceputul lunii cand s-au impartit blogurile pentru Provocarea Secreta, iar Daiana si Cosmin, gazdele noastre de luna aceasta au impartit blogurile, am spus, gata luna asta ma prezint la timp, ei bine  n-a fost asa.
Blogul Lianei, e unul minunat si mi-a luat o luna sa ma hotarasc ce sa incerc, caci pe toate le-as fi facut, dar pana la urma cum tocmai ce culesesem prunele m-am oprit la reteta de tarta cu prune .

Este o tarta simpla care nu necesita cine stie ce bibileala sau ingrediente multe.Mai exact avem nevoie de urmatoarele:

Pentru aluat:

200 gr faina
1 lingurita scortisoare
90 gr unt
1 ou
un praf de sare


Faina se amesteca cu scortisoare, sarea si untul rece taiat cubulete.Se amesteca pana ajunge sa semene cu niste frimituri, apoi adaugam oul si amestecam iarasi pana obtinem un aluat omogen.Toata operatiunea se poate face manual sau cu ajutorul mixerului.Se infasoara biluta de aluat in folie alimentara si se da la rece pentru minum 3 de minute( eu am lasat pana a doua zi caci a trebuit sa plec).

Dupa ce a stat la rece aluatul se intinde o foaie si punem in tava unsa cu unt si infainata.Peste aluatul pe care il intepam cu o furculitza pentru a lasa aerul sa iasa punem o foaie de copt apoi ori bilute din ceramica sau boabe de fasole.Se da tava la cuptorul preincalzit la 200 gr pentru 15 minute.

Cat timp se coace aluatul pregatim umplutura din

~ 1 kg prune fara samburi
100 gr zahar
3 linguri amidon

Dat fiindca prunele mele erau taricele, eu am pus intr-o cratita zaharul cu putina apa si l-am lasat sa se caramelizeze usor, apoi am adaugat prunele si putin must, le-am mai lasat pe foc putin, apoi am amestecat cu amidonul.

Pentru invelisul crocant  avem nevoie de :

50 gr unt
50 gr zahar brun
100 gr faina
1/2 lingurita scortisoara

Se amesteca toate pana obtinem un aluat farimicios.

Intr timp scaotem aluatul, dam de-o parte foaia de copt si boabele si adaugam prunele, iar peste adaugam aluat faramicios.

Dam la cuptor iarasi pentru inca 40-45 de minute la o treapta inferioara( in jur de 180-190 grade).








La final se serveste cu multa pofta.;)


miercuri, 25 septembrie 2013

Chiftelute surpriza




La o zi de sarbatoare sosesc cu o reteta provocatoare.
Cum deja suntem in 25 ale lunii si e data la care ne etalam retetele din cadrul provocarii Bucatar Curajos, iata-ma sosita cu varianta mea de chiftelute, o reteta cu care ne-a provocat Lili.

Reteta cu carea ea ne-a provocat si pot spune ca a fost o adevarata provocare, o gasiti pe blogul ei.

Cum eu nu prea sunt consumatoare de carne de porc am ales sa modific reteta folosind:

 Pentru chiftelute:

150 gr carne curcan
100 gr macrou afumat
1 ceapa mica rosie
3 catei usturoi
1 ou
marar proaspat
sare
piper

Pentru omleta:

2 oua
sare
piper
patrunjel proaspat
1 rosie mica
ardei iute uscat


Carnea se toaca(daca nu o aveti deja tocata), apoi se toaca marunt si macroul , ceapa si usturoiul se taie marunt si ele.Toate la un loc impreuna cu oul, mararul, sare si piper dupa gust

 se amesteca pana obtinem o compozitie omogena.Daca vi se pare prea moale puteti adauga putin pesmet.





Cat am lasat sa se odihneasca putin compozitia de chiftele am pregatit omleta.2 oua u fost cam mult pentru umplutura, da nu-i bai ca am mancat extra.
Din 2 oua mi-au iesit 2 caltitute

Am rulat clatitutele si am taiat bucati cat sa pun intr-o chiftea





Si am trecut la treaba, am format bilute din aluatul din carne pe cae le-am  turtit, iar la mijloc am pus bucatile de omleta.

Apoi am format iarasi bilute pe care le-am dat prin putin pesmet si susan.Le-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt,



le-am stropti cu putin ulei de masline si le-am dat la cuptor pana au prins o culoare aurie


Le-am servit cu salata de varza rosie.O bunatate.







vineri, 20 septembrie 2013

Prajitura reinterpretata



E toamna iar , copii au inceput deja scoala, natura usor usor se pregateste pentru iarna, iar noi de o noua provocare dulce.

Septembrie cel parfumat a facut-o pe Ama sa ne provoace in cadrul proiectului initiat chiar de ea, Bucatar Curajos cu o prajitura aromata cu pere si vanilie.

Din start va spun ca daca va place combinatia si vreti s aincercati projitura dublati cantitatile.

Eu am facut sub forma de muffin, deoarece mi se parea prea putina cantitate pentru a pune in forma de chec.Mi-au iesit 8 muffins care pana seara disparusera.

Chiar daca eu am pus doar o para mi s-a parut suficient, mai ales ca mofturosul meu nu manana cu fructe genul asta de prajituri.

Si avem nevoie de:

210 gr faina
1/2 lingurita praf de copt
un praf sare
100 gr unt
100 gr zahar
esenta vanilie
1 para
2 oua
1 lingura fulgi ciocolata

Faina am amestecat-o cu praful de copt(eu am pus mai putin ca nu-mi place sa simt gustul in prajituri) si sarea.

Separat am mixat untul(moale -la temperatura camerei) cu zaharul pana am obtinut o crema, apoi am adaugat treptat ouale, iar la final faina.Am incorporat totul bine, am daugat vanilia, la final adaugand para taiata cubulete si fulgii de ciocolata.
Dupa ce am adaugat perele, amestecam cu o paleta usor pentru nu a sfarma perele.

Se pune compozia in forma unsa cu unt si tapetata cu faina si dam la cuptorul preincalzit la 200 grade si lasam pana trece testul cu scobitoare(in functie de cuptorul fiecarui).

Mie mi-a iesit o coaja crocanta cu interior pufos si aromat, o nebunie,pacat ca au fost asa putine.


Eu am servit alauri de ceaiul meu zilnic(in mare ceai negru cu lapte).





marți, 17 septembrie 2013

Supa de morcovi si portocale (Karotten Orangen Suppe)




A sosit, a sosit toamna.....si supele vor avea un loc de cinste la noi pe masa.

Poate prin alte parti inca este vara, la noi este toamna cu iz de iarna, asa ca pentru a ne incalzii recurgem la ceva caldut sa ne unga pe suflet.

Inedit e unul dintre cuvintele care ma caracterizeaza si aromele putin exotice ma atrag poate unde si traiesc intr-o tara rece.

Asa ca de data asta am ales combinatia morcov -portocala.Variatiunile sunt multiple in functie de papilele fiecaruia, baza fiind cele doua starlete,apoi fiecare se poate juca in voie.

Dat fiind ca-mi place sa experimentez am facut de data asta doar 2 portii, ca urmatoarea zi sa incerc altceva.
Si pentru asta am folosit:

6 morcovei(potriviti)
3 portocale
3 cartofi mici
ghimbir (cat un cub de zahar)
1 ceapa potrivita
300 ml smantana lichida
1 l apa
200 ml suc portocale(optional)
150 ml lapte cocos(optional)
sare
piper
nuscoara
maghiran(uscat)
50 gr unt

Daca nu va temeti de gustul de portocala puteti adauga si sucul si va sfatuiesc sa nu-l evitati e foarte bun.La fel si cu laptele de cocos.

Intr-o oala se pune untul , lasam sa se topeasca si adaugam ceapa tocata marunt.In momentul in care a prins o culoare aurie, adaugam ghimbirul tocat(sau ras) ,morcovii (taiati cubulete, rondele, cum doriti), portocalele (fara coaja si partea alba - filetate) si cartofii(cubulete).
Se lasa la foc mediu pana se inmoaie putin morcovii , apoi adaugam apa.Micsoram focul, acoperim vasul si lasam sa fiarba.Cand cartofii si morcovii sunt aproape gata se adauga smantana ( eu adaugat intai 250ml) ,condimenta si mai lasam doua clocote.
Mixam ( sau blenduim) totul, daca dorit puteti lasa asa, eu am preferat sa dau prin sita tot pentru a capata o textura mai fina.Am repus totul in oala, am adaugat retul de 50 ml lapte sucul de portocala si laptele de cocos si daca mai e nevoie mai adaugam sare.

Am servit cu chipsuri de morcovi(felii subtiri de morcovi trase in unt) si  fistic macinat.







luni, 2 septembrie 2013

Supa crema de ciuperci



O noua luna s-a scurs, o noua provocare am trecut.
In august gazda noastra in cadrul Provocarii secrete a fost Elena, iar blogul ce mi-a revenit este unul pe care il indragesc.Desi am mai avut odata ocazia sa-mi aleg pentru o alta provocare o reteta, niciodata nu zic nu sa gatesc ceva postat de Magda de la Cat kitichen.

Desi ajunsa tarziu cu postarea, o fac nu ca nu am pregatit la timp ci pur si simplu nu am reusit sa ma hotarasc.Initial am preparat o pavlova, n-am mai apucat sa o pozez, apoi m-am oprit la checul cu gem, mi-a iesit bun(desi numai din albusuri),dar am stat in cumpana (dar cu prima ocazie o sa pun reteta) si la final m-am oprit la supa de ciuperci care a avut verdict din partea sotului:DELICIOASA.

O supa delicioasa si rapida asa ca pentru gustul meu..
Am avut niste imensitati de ciuperci, cumparasem sa le umplu, o parte le-am facut la cuptor,dar erau cam multe, asa ca la fix au fost pentru supita.

500 gr ciuperci
1 ceapa medie
2 morcovi
50 ml ulei masline
50 gr unt
700 ml supa legume
200 ml lapte
200 ml smantana lichida
2 linguri amidon
sare
piper
patrunjel

Ciupercile curatate se taie fasii, ceapa se taie bucatele.Se pune uleiul de masline impreuna cu untul intr-o cratita , iar cand s-a topit untul adaugam ceapa si ciupercile.Le lasam la calit in jur de 5 minute .
Intre timp curatam morcovii si ii dam pe razatoarea mare, apoi adaugam peste ciuperci impreuna cu 200 ml de supa.Se mai lasa la fiert 5 minute si adaugam patrunjelul dupa gust , apoi mai lasam inca 10 minute la fiert.La final  se blenduiesc pana devin precum o crema.

Intr-o oala se pun la fiert smantana cu amidonul si amestecam continu ca sa nu faca cocoloase.Lasam cateva clocote dupa care adaugam peste ciuperci si mixam iarasi.

Restul de supa(500 ml) se amesteca cu laptele si adaugam peste ciupercile.Lasam pe foc sa traga cateva clocote, condimentam dupa gust si servim cu multa pofta cu crutoane( eu am pregatit crutoane din paine neagra, amestecate cu crema facuta din usturoi, ulei si patrunjel si date la cuptor)