vineri, 31 august 2012

Supa cu patrujel

Dupa vol au vent-urile cu braza de capra si lavanda pentru cina cu ocazia aniversarii casatoriei am optat pentru o supitza plina de vitamie.
De fel sunt adepta supelor creme si fara carne si am sperat ca si jumatatea mea carnivor  inrait sa o savureze cu placere si  sufletul mi-a saltat de bucurie cand reactia lui a fost: " e minuata".

Am ales patrunjelul deoarece se stie prea bine cat de bun e, cate propietati are, iar in lumea asta plina de toxicitate avem nevoie de puritate.

Pe cat de simplu de facut,pe atat este de delicioasa si sanatoasa.

Avem nevoie de:

1 ceapa
3 morcovi
1 cartof potrivit(eu am folosit cartof dulce)
350 ml supa legume
1 legatura patrunjel
2 linguri samantana
sare
piper


Ceapa, 2 morcovi si cartoful se curata si se taie cubulete. Supa puteti sa faceti sau sa folosit vegeta, in cazul meu am folosit vegeta facuta in Thermomix, o vegeta mai cremoasa, care merge de minune pentru concentratele de supe.
Intr-o cratita se pun cartoful, ceapa si cei doi morcovi taiati cubulete si se calesc usor,dar fara grasime.Se adauga supa si se fierbe 20 de minute. Se blenduiesc impreuna cu patrunjelul tocat dupa care se adauga cel de-al treilea morcov taiat cubulete si se mai fierbe 5 minute. La final se condimenteaza si se adauga smantanta.
Nu-i asa ca este simplu de facut?
Si o portie mica pentru voi.
Desi poza blitzuita , culoarea se apropie de adevar.Daca nu va place smantana puteti renunta la ea.

joi, 30 august 2012

Vol au vent cu branza de capra si lavanda

Ideea mi-a venit cand incercam sa fac ceva aperitiv pentru aniversarea casatoriei.Totul a pornit de la vol au vent, le-am facut si incercam sa gasesc ceva cu care sa le umplu.
Coincidenta a fost ca luna asta am vrut sa particip la provocarea Dulce Romanie   , gazda fiind Catalina de la kissthecook.
Tema oferita de Catalina a fost un  produs care ne aminteste de bunici sau ceva care sa contina lavanda.
As fi vrut sa fac o mancarica care o pregatea mamaitza mea,dar cum m-am lungit prea mult si termenul limita se apropia de final, am optat pentru levantica, dat fiind data care coincide cu aniversarea casatoriei.
Cand am vazut provocarea aruncata de Catalina, gandul mi-a fugit vis á vis de levantica la ceva dulce,dar deja pe blog mai am 2 retete dulci ce aveau acest ingredient,asa ca am optat pentru ceva sarat.

Dar sa nu ne mai lungim si sa va spun de ce avem nevoie .Vol au vent-urile le-am facut in casa dar din aluat cumparat din lipsa de timp, le-am decupat frumusel in forma de inimioare, uns cu galbenus de ou si la cuptor cu ele.
Pentru crema de branza am folosit asa:

120 gr branza de capra cu verdeturi
1 lingurita lavanda uscata
1 lingurita ulei masline
1/2 lingurita miere
sare(roz de Himalaya)

Lavanda se macina in mojar

Branza impreuna cu lavanda macina si mierea se amesteca, apoi se adauga uleiul si se sareaza dupa gust.Se lasa la rece minim o ora. Se serveste pe bagheta proaspata sau in stilul in care am facut-o eu
Fiindca ador branza de capra si lavanda, ador aceasta combinatie ce a iesit si cum sunt nonconformista, era normal ca eu sa fac ceva nonconformist :).
O parte din inima mea pleaca catre bucatareala, restul catre cel care mi s-a alaturat in viata acum multi ani.

miercuri, 29 august 2012

Aripioare de pui ca la KFC

Ador aripioarele de pui si odata in an poate mi se face pofta de un KFC si aripioarele lor picante.
Ei bine drumul care KFC nu v-a mai fi si asta datorita lui Geany .De cand am descoperit reteta asta pana si al meu sot care nu mananca acasa aripioare acum tot imi aduce aminte cand mergem la cumparaturi sa mai cumpar.
Sunt asa de simplu de facut,incat daca va plac cele de la KFC astea o sa vi se para si mai bune.

Cantitati exacte nu am sa va dau , dar va spun de ce avem nevoie:

aripioare de pui
ou
faina
chlli
fulgi de porumb
sare
piper
ulei pentru prajit

Aripoarele se taie pe jumatate si se sareaza.Intr-o tigaie se pune la incins uleiul si se pun aripioarele acoperind tigaia cu un capac si le lasam sa prinda putin culoare.
Ar trebuii sa arate cam asa

dupa care le scoatem pe o farfurie si trecem la prepararea propriu zisa. Am pus oul, faina+ chilli si fulgii de porumb, fiecare intr-o farfurie
Am dat intai aripioarele prin faina, apoi prin ou si la final prin fulgii de porumb.Am presat bine ca toate ingredientele sa se"prinda", Le-am pus iarasi in uleiul incins, la foc mediu si le-am lasat sa se rumeneasca.Bine ar fi ca uleiul sa acopere aripioarle . Se servesc dupa dorinta cu cartofii sau legume.
Crocantoase, iuti, mai mult sau mai putin in functie de gust, ce mai un deliciu.
Ok, ok, e bine sa nu facem abuz,dar atunci cand avem pofta mai bine le facem in casa decat sa mergem la fast-food.

luni, 27 august 2012

Zacusca de vinete cu ciuperci (varianta Thermomix)

Ne pregatim de toamna si fie vorba intre noi, ador toamna ca doar e anotimpul in care m-am nascut.
De cand am plecat din tara n-am mai mancat o zacusca buna facuta in casa.Acum vreo 5 ani cred mi-am adus pentru ultima data facuta de mami meu,dar apoi s-a rupt filmul.
Am mai cumparat una romaneasca de la magazinul unde gasesc tot felul de produse aduse din tara,dar nu se compara cu cea facuta de mama.
Asa ca in weekend cand am fost la cumparaturi am gasit ardei frumosi capia(gogosari nici o sansa sa se gaseasca aici) si gandul mi-a fugit la zacusca si i-am spus sotului ca ar fi cazul sa iau si niste vinete si ciuperci(ca astea nu pot lipsii din zacusca in perspectiva sotului).
Nu am facut mult ,initial am avut mai multe vinete dar dl sot a uitat sa spuna ca vrea si salata de vinete,asa ca a trebuit sa injumatatesc din cantitate.
Dupa ce am copt vinetele si ardeii si in timp ce vorbeam cu mama ca sa-mi spuna pasii mi-a trecut prin cap ca n-are rost sa ma chinui sa o fierb pe foc(am sa o fac si clasic dar doar in momentul in care am sa-mi cumpar un tuci si sa o fierb afara la lemne) si am ales varianta rapida, adica Thermomix-ul/Bimby.Pai ar fi pacat daca il am sa stea degeaba, nu?
Dar gata cu vorbaraia, sa trecem la treaba.

Cantitatile folosite de mine au fost:

5 vinete (~1kg)
11 ardei capia rosii(1 kg)
4 cepe potrivite
6 ciuperci mari champignon(albe si maro)
400 ml ulei floarea soarelui
500 ml sos rosii
4 lingurite sare marina

Vinetele si ardeii i-am copt cu o seara inainte de a face zacusca.Ceapa a tocat-o mai grob, ciupercile le-am taiat feliute

Am pus in vasul Thermomix-ului ceapa si am mixat-o 5 secunde treapta 5, apoi am adaugat uleiul si am "calit-o" 3 minute, treapta 2 varianta Varoma, dupa care am adaugat ciupercile , lasand inca 5 minute, tot treapta 2-Varoma. Ardeii i-am taiaa fasii, vinetele le-am tocat putin
si le-am adaugat peste ceapa cu ciuperci lasand 25 de minute la 100 de grade, treapta 1, selectand tasta sens invers al cutitelor. Cand s-au scurs 15 minute am adaugat si sosul de rosii si sarea. Rezultatul?O delicioasa zacusca ca la mama acasa.Plus ca am scapat de saritul pe pereti si statul in bucatarie langa cratite.In maxim 40 de minute zacusca mea a fost gata. Mie mi-au iesit 5 borcanele mici,defapt 6,dar unul s-a halit deja.Borcanele le-am sterilizat de data asta prin fierbere, am pus intr-o oala inalta un prosop si apoi borcanele, inclusiv capacele si am adaugat apa cat sa acopere borcanele.Le-am fiert ~ 10 minute apoi le-am scos pe un prosop uscat sa se scurga.Le-am sters si am adaugat zacusca fierbinte, am inchis etans capacele , gata sa mearga in camara langa celelalte bunatati.
O feliuta bine meritata

O culoare asa frumoasa...nimic nu se compara cu lucrul facut in casa
O toamna placuta va doresc.

vineri, 24 august 2012

Bowle cu pepene galben

Bowle este o bautura racoritoare care poate contine alcool sau nu si se serveste neaparat rece .
Fructele care se folosesc pot fi servite direct in pahar sau se pot pune separat si servite intr-o salata de fructe.
O reteta simpla care merge tare bine pe caldurile care sunt(sau au fost la noi).

3 limette Bio
1 manunchi menta proaspata
6 linguri zahar(sau mai putin)
1 pepene galben
125 ml apa
1 litru limonada portocale(sau ghimpir, sau dupa gust)

Eu am pus doar 2 linguri de zahar ,deoarece pepenele era foarte aromat si dulce.In loc de limonada am ales sa pun ceai alb cu aroma de flori de lotus
Se taie 2 limette in felii groase, iar cea de-a treia se stoarce.Zeama de la limette impreuna cu 2/3 din frunzele de menta(spalate si rupte bucati) si 125 ml apa se pun la fiert pentru 5 minute apoi se lasa la racit.
Pepenele se taie pe jumatate, se curata de seminte si apoi se scobeste(cu o lingurita sau scula speciala pentru format bilute) si se scot bilute care se pun intr-un bol impreuna cu feliile de limette si restul de menta.Peste pepene se toarna amestecul cu zahar racit si strecurat dupa care se lasa la marinat pentru 30 de minute.
Se adauga limonada(sau bautura care o doriti, eventual vin alb daca nu-s copii prin preajma) si cuburi de geata si servim cu placere.


miercuri, 22 august 2012

Pancakes

Uneori timpul nu-mi e deloc prieten.Mai ieri primeam e-mailul cu blogul desemnat pentru provocarea secreta si azi deja suntem spre final de luna.Oare am putea oprii timpul in loc?
Luna asta mi-a fost desemnat in cadrul Provocarii  secrete organizat de Ama,  blogul  Danielei, un blog care il urmaresc, mai ales ca o admir pe Daniela si painicile ei.E adevarat ca mi-as fi dorit sa fac una din retetele de paine,dar inca nu-s familiarizata total cu drojdia naturala.Dar odata si odata tot am sa ma invrednicesc sa imi cresc propia-mi maia.
Fiindca nu mai mancasem de ceva timp am ales de pe blogul ei reteta de Pancakes, putin diferita de cea normala deoarece nu contine agent de crestere.
Eu am modificat putin, folosind in loc de faina normala, faina de alac si in loc de zahar sirop de agave.

130 gr faina (tip 630)
25 ml sirop agave
1 ou
125 ml lapte

Am pus intr-un vas faina, oul si laptele amestecat cu sirpul de agave, le-am amestecat putin cu furculita,
apoi am mixat pentru a evita formarea de cocoloase.
Am pus o tigaie pe foc(eu am folosit-o pe cea de clatite normale), am lasat-o sa se incinga.Cand s-a incins, am micsorat focul spre minim si am turnat cate o lingura de compozitie formand mini pancakes-uri.
Am lasat pe fiecare parte cate 2-3 minute.Le-am scos intr-un vas si acoperit cu un capac. Mi-au iesit destule, in jur de 23.Se pot face si mai mari daca nu va incanta asa micute.
Am servit cu sirop de artar si banane
Chiar daca nu au agent de crestere si nu-s la fel de aerate , tot sunt bune si merg de minune la un mic dejun rapid

marți, 21 august 2012

Dulceata de mere verzi si suc de rosii

Reteta asta cand am vazut-o prima data la Gela mi-a facut cu ochiul intrigandu-ma combinatia de mere si suc de rosii.Si cum eu sunt pro combinatii nebune nu puteam sta de-o parte asa ca am strans din merele care cadeau din copac , m-am instalat in bucatarie  si am purces la treaba.
Oricat de ciudat o sa vi se para combinatia,va asigur ca la final nici nu o sa va dati seama ca inafara de mere mai e altceva.Pe mine m-a convin din prima lingurita ca este ceva deosebit si la final si mai mult cand un borcan deja l-am terminat in 2 saptamani.
Pe langa ca o puteti servii pe paine sau biscuiti, merge de minune si cu ceva sarat.Pe parcurs o sa va convingeti.

Pentru inceput am facut doar jumatate de portie nu de alta dar am doar un mar si n-am avut la dispozitie foarte multe.Asa ca am folosit:

~600 gr mere (fara cotor)
500gr zahar
270 ml suc de rosii
1/2 lingurita  praf ghimbir
1 baton vanilie
1 baton scortisoara
zeama de la 1 lamaie
50 ml apa(optional)

Puteti folosii rosii proaspate, eu am avut rosioare de la conserva si le-am preferat pe ele ca erau tare dulci.Le-am pus in aparatul de pasat legume si am obtinut sucul(mi-ai mai scapat si cateva seminte,dar nu m-a deranjat)
Sucul de rosii l-am pus intr-o cratita pe foc impreuna cu zaharul si batonul de vanilie despicat
Dupa ce s-a dizolvat zaharul am adaugat si batonul de scortisoara.
Cat fierbe sucul de rosii(la care tb sa aveti grija ca sare ca nebunul peste tot prin bucatarie), am curatat merele doar partial de coaja, acolo unde erau lovite, in rest am preferat sa pastrez coaja.Am scos ci casuta cu seminte si am stropit cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze.
Cand sosul de rosii este legat(facem proba cu picatura ca la orice dulceata) adaugam merele
Se adauga gimbirul si se fierbe la foc mic pana se leaga compozitia.Daca cumva vi se pare ca nu este destul lichid mai adugati apa(eu n-am necesitat)
Cand este gata se lasa la racit in cratita  se scot batonul de vanilie si scortisoara, apoi se pune in borcanele sterilizate. Eu am servit initial cu branza de capra, este un deliciu, nu ma saturam sa tot mananc.
Daca aveti o branza mai cremoasa de capra nu ezitati sa incercati in combinatia asta nu o sa va para rau
O explozie papilara pe care cu greu o pot reda in cuvinte
Normal ca putem sa o servim si cu biscuiti sau paine, modul clasic de servire
Oricum ar fi tot delicioasa este
Daca nu va este frica de necunoscut nu ezitati sa o incercati