sâmbătă, 22 iunie 2013

Tort fara coacere



"Termometrul spune la umbră 33 de grade Celsius...  
Căldură mare, mon cher!”

Cam asa si pe la noi, ceea ce ne cam da peste cap, mai ales ca nu suntem obisnuiti cu astfel de temperaturi.Ei si cum caldura ma tine departe de aragaz, tortul propus de Gabriela in cadrul proiectului initiat de Ama si anume Bucatarul Curajos despre care stiti ca doar v-am impuiat capul cu el de cateva luni, a picat la tanc.

Gabriela a preparat tortul cu portocale si mascarpone , iar ca sa vedeti reteta originala va invit la ea pe blog .
Eu am optat pentru iaurt grecesc , ca se potriveste de minune cu caldura de afara si compot de rhabarber.

Este simplu de facut si nici timp nu necesita foarte mult, iar pentru asta avem nevoie de:

200 gr biscuiti integrali
50 gr fulgi ovaz
115 gr unt de cocos
2 linguri sirop de agave

Untul il topim, biscuitii cu fulgii de ovaz se macina, apoi se amesteca cu untul si siropul de agave.Se pun intr-o tava cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt si se niveleaza bine.Eu am facut intr-o forma  cu diametru de 20 si restu in 4 pahare de forme diferite.


Cat ne ocupam de crema dam formele la rece.

Cum spuneam au am preferat sa inlocuiesc mascarponele cu iaurtul grecesc , fiind mai usor si mai racoritor din punctul meu de vedere.

Ce am folosit eu:

600 gr iaurt grecesc
500 gr frisca
70 gr zahar pudra

Batem frisca, dupa care o amestecam cu zaharul si iaurtul bine scurs.Intre timp scoatem  formele din frigider si punem o parte din crema peste.


Gabriela a folosit inca un strat de blat folosind piscoturi,au am vrut ceva mai aerat,asa ca am zdrobit cam 10-15 amaretti pe care i-am stropit cu sirop de soc, apoi am presarat peste crema .
Dat fiind faptul ca n-am pus foarte mult zahar am adaugat si cateva lingurite de dulceata de rhabarber si coacaze negre, 

apoi am venit cu crema pe deasupra.


La final am servit cu compot de rhabarber.

Se da la rece minim 3 ore, sau pana a doua zi.
Un gust divin, cremozitatea data de iaurt, gustul putin acrisor al rhabarbei si crocantul  amartti-nilor in combinatie cu dulcele siropului de soc...sa spun mai mult?

 si varianta la pahare




vineri, 14 iunie 2013

Gambas al ajillo



Dupa 4 luni  nebune am avut si eu o duminica libera si am profitat.Cum suntem mari amatori de crustacee si cam tot ce vine din mare/ocean si avand niste "bestii ochioase" dar delicioase am optat pentru un pranz simplu dar super mega gustos.

Reteta asta o ador si o refac de cate ori am ocazia.

Am avut un kilogram de creveti intregi pe care i-am decoricat eu, care normal ca dupa curatare s-au injumatatit.
La astfel de retete eu fac totul dupa ochi,dar am sa incerc sa estimez.

~ 600 gr creveti decorticati
1 ardei iute rosu
4-5 catei usturoi
ulei de masline
patrunjel

Intr-o tigaie am pus la incins uleiul( cam 2 linguri) si am adaugat usturoiul taiat rondelute

 cand a prins o culoare aurie am adaugat si ardeiul taiat si el ineluse

 apoi am aruncat peste si crevetii

cand devin roso-portocalii se intorc, nu trebuie lasati foarte mult ca apoi devin gumosi.

Se servesc calzi  cu patrunjel proaspat tocat si un vin alb langa sau un proseco piscator :)

Eu am servit in cocote si paine prajita unsa cu usturoi tocmai buna de intins in sosul care s-a format


   si o mica multumire lui Titirimundi de pe Arta Culinara, caci de la ea m-am inspirat.



Tarta cu ciuperci




.....rasar ca ciuperciule dupa ploaie, asa se spune de fel, nu?
Ei bine reteta mea a aparut chiar dupa ploaie, chiar foarte multa ploaie.Intr-un fel ploaia m-a ajutat caci am avut ceva mai mult timp liber si mi-am putut vedea in liniste de ale mele  putand sa apar mai devreme la Provocarea secreta in care luna asta ne-a fost gazda Lili.

Mi-a luat ceva timp, pot spune zile pana sa ma hotarasc ce sa-mi aleg din blogul ce mi-a revenit si dupa multe dezbateri m-am oprit asupra Tartei rustice cu ciuperci, o tarta care merge de minune atat calda cat si rece si pot spune cu mana pe inima ca e mai buna rece decat calda.


Este o reteta simpla si relativ rapida.

Avem nevoie pentru aluat de:

150 gr unt
300 gr faina
100 ml apa rece
sare

Intr-un bol se pune faina cu untul taiat cubulete, untul trebuie sa fie rece direct de la frigidere, si amestecam pana devine o compozitie faramicioasa


apoi adaugam apa si un praf de sare.Eu am tinut-o la frigider.
 si framantam pana devine un aluat elastic si neted.Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pana ne ocupam de compozitie.


Pentru compozitie avem nevoie de:

cca 500 gr ciuperci
1 ceapa
1 ardei gras rosu
2 lg crema branza
100 ml smantana lichida
 sare
piper
harissa(optional)
cascaval ras
ou (pentru uns)
susan
ulei masline

Ceapa si ardeiul se toaca marunt, iar ciupercile se taie felii.Punem intr-o tigaie cam 2 linguri ulei de masline si calim usor ceapa, pana devine aurie, apoi adaugam ardeiul si ciupercile.



Adaugam smantana si crema de bransa si lasam la foc potrivit pana se inmoaie ciupercile.


La final eu am adugat cateva fire de busuioc pitic
Se condimenteaza dupa gust, eu am optat  pentru sare roz de Himalaya si Harissa, pentru a avea o tarta mai picanta.Am lasat compozitia la racit si m-am ocupat de aluat.
Am pus pe o hartie de copt putina faina si aluatul peste, lasand folia alimentara deasupra pentru a nu intra in contact cu caldura mainilor.Am intins o foaie cat de rotunda am putut.

 pentr foaie am pus compozitia lasand marginile libere pentru a le putea indoii
Am adus peste compozitie marginileformand cateva falduri si am uns cu ou batut apoi am adaugat si ceva susan, iar peste iúmplutura am presarat cascaval ras

  si am uns cu ou batut apoi am adaugat si ceva susan, iar peste iúmplutura am presarat cascaval ras.


Am dat tarta la cumporul preincalzit la 180 grade pana a prins o culoare aurie.Acum depinde de cumptor, al meu fiind incins deja ca mai copsesem ceva inainte a durat cam 30 de minute.


 si o sectiune la cald
si rece.E super delicioasa, aluatul e super fraged sar in acelas timp si putin crocant



miercuri, 5 iunie 2013

Tiramisu ( la pahar)






Cu o mare intarziere am reusit sa-mi onorez unul din proiectele mele de suflet.Si cand spun asta ma refer la Provocarea Secreta initiata de Ama, provocarea care luna asta a fost gazduita de Nicol.

Blogul care mi-a revenit, este unul numai cu bunatati cum de altfel ii e si numeleMansarda cu bunatati.Spre rusinea mea recunosc ca nu rasfoisem pana acum blogul, trecusem doar odata in fuga fara a poposii prea mult.

De data asta am rasfoit si mi-am ales un desert simplu si cand spun asta ma refer la Tiramisu la pahar, desert care ii place tare mult sotului meu.

Ca de fiecare data ceva modificari am facut, voi scrie ce am folosit, retetea originala invitandu-va pe blogul tizei mele sa o vedeti.

Pentru  2 persoane mi-au iesit 4 paharele mici, folosind urmatoarele:

250 gr mascarpone
2 oua (medii)
70 gr zahar brun
8 piscoturi
espresso
fructe rosii

Am separat galbenusurile de albusuri.
Albusurile le-am batust spuma cu un varf de sare si 25 gr zahar, iar galbenusurile le-am amestecat cu alte 25 gr zahar si mascarponele.Se dau ambele vase la rece pentru 15-20 minute cat pregatim fructele.

Neavand visine, am zis initial sa folosesc niste nectarine,dar am constatat ca erau totusi cam moi ,asa ca am renuntat.Mi-am adus aminte ca mai aveam putin in borcanul de Dulceata rosie,asa ca am folosit-o.
Am pus restul de zahar in tigaie si am caramelizat usor,apoi am adaugat ~ 4 linguri de dulceata.Am amestecat bine si am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca.

Intre timp cam pe cad fructele s-au racit, scoatem de la frigider cele doua vase si incorporam albusurile peste galbenusurile cu mascarpone.

Pregatim paharele , piscoturile se rup in 2 sau 3 in functie de dorinta fiecaruia.Eu am folosit cate doua piscoturi la fiecare pahar.
 Am inmuiat piscoturile in espresso si am pus pe fundul paharului, apoi am adaugat un strat de crema si cate o lingura de fructe,iarasi un strat de crema, unul de piscoturi,incheind cu un strat de crema.


Cum am uitat iarasi sa cumpar cacao, am preluat ideea Ioanei cu bilutele colorate