vineri, 29 august 2014
Paste dulci
Cine n-a mancat macar odata melcisori cu lapte in copilarie?
Chiar daca copilaria e doar o amintire, mecisorii cu lapte sunt inca indragitii mei.Nu mananc des,dar cand o fac , ii savurez cu pofta.
Astazi o sa imbin gustul copilariei cu cel al erai actuale.
Cantitatile sunt pentru o portie caci sunt singura in casa (inafara de pisici:-p) care adora laptele.
100 gr melcisori
200 ml lapte migdale
1/2 pastaie vanilie
30 gr zahar
menta
2 linguri pesmet
unt pentru uns tava
fulgi migdale
Am folosit de la Barilla, gnocchi.
Eu de fel prefierb pastele in apa, apoi cand sunt jumatate fierte la adaug in laptele care fierbe impreuna cu zaharul, foi de menta si pastaia de vanilie.Lasa sa fiarba pana pastele absorb o parte din lapte.La final am aruncat menta.
Separat am uns cu unt o tava de jena si am presarat cu pesmet pe care l-am rumenit in prealabil.Am adaugat pastele, am mai presarat putin pesmet peste si am adaugat fulgi de migdale.
Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru inca 10 minute.
Reteta de fata face parte din seria de retete participante la Mistery Box a carei gazda in luna August este Gina.
joi, 28 august 2014
Spaghetti con alici e pangratatto
Dupa cum v-ati dat seama, asta este luna dedicata pastelor.
Reteta care am sa o prezint astazi e de inspiratie din bucataria siciliana.O parte din sufletul meu v-a ramane mereu in insorita Sicilie, de aceea reteta aceasta e o particica din sufletul meu.
Stim cu totii ca bucataria italiana e una delicioasa, cu retete rapide si simple.Bine nu toate dar mai ales cand spunem paste spunem un timp de maxim 15-20 minute, de aceea la noi in casa pastele sunt la mare cautare si nu doar pentru timpul scurt, dar si pentru gustul deosebit.
Pentru doua portii avem de:
300 gr spaghetti
80 gr alici(sardine) in ulei
3 catei usturoi
1 rosie
2 linguri pesmet
ulei masline
sare
patrunjel
busuioc
Se pune intr-o tigaie uleiul de la sardine in care adaugam usturoiul (eu il zdrobesc cu podul palmei) si lasam pana capatas o culoare aurie.Atentie sa nu se arda.Se scoate si se adauga sardinele, eu o bucata am lasat insa.Sardinele or sa se topeasca efectiv, nu va speriati, se adauga rosiile taiate cubulete, se lasa sa se inmoaie, apoi adaugam patrunjelul tocat marunt.Se lasa 5 minute la foc mediu.
Intre timp s-a pus sare in apa care fierbe pentru paste, da nu adaugati foarte multa apa, caci sardinele sunt si ele sarate.
Cat fierb pastele, separat in alta tigaie adaugam cam o lingura de ulei masline , apoi doua linguri de pesmet.Amestecam avand grija sa nu se arda, se da de-o parte.
Cand sunt gata pastele, intre timp s-a facut si sosul de sardine, scurgem pastele, dar pastrand putina apa si adaugam peste sos, saltam in tigaie ca sa se incorporeze in paste, apoi presaram pesmetul si amestecam iarasi.
Se serveste cu busuioc proaspat tocat.
Reteta de fata fate parte din seria de retete participante la Mistery Box a carei gazda in luna August este Gina
miercuri, 27 august 2014
Topfenkaiserschmarrn
Asa cum poate ati mai citit Kaiserschmarrn-ul este un fel de clatita sfaramitata.
Topfenkaiseschmarrn, este o reteta tipic Tiroleza si chiar daca nu iese la fel de crocant ca si varianta simpla, pufosenia data de branza are farmecul si deliciul ei.
De fel se serveste cu un fel de compot de prune si sincer mie imi place mai mult compotul de prune decat piureul de mere de la cel simplu.
Cantitatile pe care am sa vi le dau sunt in mod normal la un local pentru o persoana, dar pentru oamani nu asa mancai pot sa savureze chiar doi si sa se sature.
Pentru Schmarrn
50 gr Quark
50 gr faina
40 gr zahar
1/2 lamaie(coaja+zeama)
2 oua
110 ml lapte
vanilie
20 ml rom
sare
unt sau ulei pentru tava
Compot prune
200 gr prune
20 gr zahar
150 vin rosu
scortisoara(tija)
vanilie
Se bat albusurile spuma cu un strop de sare.Separat se amesteca restul ingredientele pana obtinem o compozitie fara cocoloase, la care se adauga albusurile spuma.Se amesteca cu ajutorul unei linguri sau palete.
Intr-o tava se pune la incins unul, cam 2 linguri, dupa care se adauga compozitia.Se lasa pe foc pana incepe sa prinda o crusta pe margini dupa care se transfera in cuptor.Se lasa 10 minute la 180 grade pana capata o culoare bruno-aurie.
Tigaia mea avea 20 cm, puteti pune in una mai mare sa nu iasa prea inalta.Oricum pe mine nu m-a deranjat.
Cat se face Schmarrn-ul in cuptor purcedem la facut compotul.
Prunele se spala si se taie pe jumatate scotand samburele.Intr-o cratita se pune la topit zaharul pana devine aurie, apoi cu grija se adauga vinul si se lasa la foc mediu sa fiarba .Se adauga tija de scortisoara si venilia apoi prunele.Se lasa 5 minute sa fiarba.Se servesc alaturi de Schmarrn caldute.
Dupa cele 10 minute se scoate tigaia din cuptor se rastoarna pe un tocator si se taie cubulete.
Se serveste cald pudrat cu zahar si alaturi de compotul de prune.
marți, 26 august 2014
Spaghetti con vongole veraci
Sa va spun, sa nu va spun sau mai bine zis sa va mai reamintesc ca ador cam tot ce vine din mare?
De cate ori am ocazia si ajung in insorita Italie ma aprovizionez cu fructe de mare pe care nu le gasesc la mine in sat.Daca midiile le mai gasesc vongolele sunt un vis aici la noi.
Am mai publicat acum ceva timp o reteta combinand ambele tipuri de scoci, azi vin si aduc in prim plan aceste mici scoici , nu prea mici caci vongolele veraci sunt un strop mai mari ca cele simple.
Pentru doua persoane avem nevoie de:
320 g spaghetti
1 kg vongole veraci
2 catei usturoi
ulei masline
sare
piper
patrunjel
Vongolele se lasa intr-un vas cu apa rece pentru 30 de minute pentru a se elimina tot nisipul din ele, asta in cazul in care nu au fost curatate foarte bine.
Intr-un vas incapator se pun 5 linguri ulei, usturoiul, se lasa pana usturoiul capata o culoare aurie, dupa care adaugam vongolele si un strop de piper apoi acoperim vasul.Se lasa la foc mediu pana se deschid.
Cele care nu s-au deschis se arunca.Se strecoara lichidul dupa care se pune inca odata intr-o tigaie impreuna cu scoicile si patrunjelul tocat marunt.Se lasa 2 minute.
Intre timp preparam spaghettele (dupa indicatiile de pe pachet) , dupa care se scurg de apa si se adauga peste scoici.Se salta scurt in tigaie si apoi se servesc cu multa pofta.
Puteti daca vreti sa mai presarati patrunjel .
Reteta aceasta face parte din seria Mistery box a lunii August, provocare a carei gazda luna asta este Gina de la Pofta Buna care ne-a provocat sa punem in centrul atentiei PASTELE.
luni, 11 august 2014
Ravioli cu crema de vinete si dovlecei
Tot din categoria Mistery box challange, la editia de august pe care o gazduieste Gina de la Pofta buna, am venit cu ravioli home made.
Ador pastele si daca mai sunt si proaspete si mai bine.De fel cand fac paste folosesc ou, dar se poate si fara.
Pentru 2 portii am folosit:
150 grame faina pentru paste pe care am amestecat-o cu un strop de sare si apa cat sa obtin un aluat elastic.Dupa ce s-a incorporat toata faina, am format o bila , am infasurat altul in folie alimentara si am dat la rece pentru o ora.
Va sfatuiesc sa preparati umplutura cat sta aluatul la rece ca apoi sa aibe timp sa se raceasca sa nu fie pus fierbinte peste pasta.
Pentru umplutura am folosit:
2 vinete potrivite
1 dovlecel
1 capatana mica usturoi
3 rosii
2 crengute menta
sare albastra
ulei de masline cu aroma de lamaie
Am curatat vinetele si dovlecelul de coaja apoi am taiat cubulete.Rosiile le-am taiat si pe ele tot cubulete.
Intr-o tigaie am pus uleiul si usturoiul taiat pe jumatate, dupa care am adaugat dovlecelul , vinetele, crengutele de menta si rosiile, am lasat sa pana s-au inmuiat.
La final, jumatate din usturoi am aruncat, am scos crengutele de menta si am pasat ce a ramas.Am condimentat.
Am lasat de-o parte si am trecut la intins foaia
Cu ajutorul unei lingurite am pus gramajoare de crema pe marginea foii, lasand cativa milimetrii distanta si la margine si intre crema.Am suprapus foaia apoi am taiat patratele, iar cu ajutotul unei furculite am lipit marginile.
Recomandarea mea e sa-i lasati sa se usuce putin inainte sa-i puneti la fiert.
Am pus la fiert apa si am adaugat sarea in momentul cand incepe sa fiarba.Raviolii se fierb pret de 4 minute, fata de pastele uscate cele proaspat facute dunt gata mai repede.
Cat am fiert pastele am facut un semi sos, care se voia o spuma defapt, dar cum totul a fost facut la repezeala(asa cum e viata mea in ultimul timp, mereu pe fuga), a iesit mai lichid.
Ca sa iasa totusi spuma, e bine sa fie la temperatura camerei nu fierbinte.
Am pus la infuzat in lapte de migdale(50 ml) foi de menta si busuioc .Laptele de migdale e foarte simplu de facut, dar despre el am sa va povestesc intr-o alta postare.
Dupa ce au stat in lapte frunzele le-am dat in clocot, apoi am blenduit.Cum spuneam in momentul in care lichidul e la temperatura camerei iese o spuma tare frumoasa.
Dupa ce au fiert pastele, le-am scurs, apoi le-am pus intr-o tigaie incinsa unde am rumenit cateva migdale.
La final am servit cu sosuletul cu menta si busuioc.
Ador pastele si daca mai sunt si proaspete si mai bine.De fel cand fac paste folosesc ou, dar se poate si fara.
Pentru 2 portii am folosit:
150 grame faina pentru paste pe care am amestecat-o cu un strop de sare si apa cat sa obtin un aluat elastic.Dupa ce s-a incorporat toata faina, am format o bila , am infasurat altul in folie alimentara si am dat la rece pentru o ora.
Va sfatuiesc sa preparati umplutura cat sta aluatul la rece ca apoi sa aibe timp sa se raceasca sa nu fie pus fierbinte peste pasta.
Pentru umplutura am folosit:
2 vinete potrivite
1 dovlecel
1 capatana mica usturoi
3 rosii
2 crengute menta
sare albastra
ulei de masline cu aroma de lamaie
Am curatat vinetele si dovlecelul de coaja apoi am taiat cubulete.Rosiile le-am taiat si pe ele tot cubulete.
Intr-o tigaie am pus uleiul si usturoiul taiat pe jumatate, dupa care am adaugat dovlecelul , vinetele, crengutele de menta si rosiile, am lasat sa pana s-au inmuiat.
La final, jumatate din usturoi am aruncat, am scos crengutele de menta si am pasat ce a ramas.Am condimentat.
Am lasat de-o parte si am trecut la intins foaia
Cu ajutorul unei lingurite am pus gramajoare de crema pe marginea foii, lasand cativa milimetrii distanta si la margine si intre crema.Am suprapus foaia apoi am taiat patratele, iar cu ajutotul unei furculite am lipit marginile.
Recomandarea mea e sa-i lasati sa se usuce putin inainte sa-i puneti la fiert.
Am pus la fiert apa si am adaugat sarea in momentul cand incepe sa fiarba.Raviolii se fierb pret de 4 minute, fata de pastele uscate cele proaspat facute dunt gata mai repede.
Cat am fiert pastele am facut un semi sos, care se voia o spuma defapt, dar cum totul a fost facut la repezeala(asa cum e viata mea in ultimul timp, mereu pe fuga), a iesit mai lichid.
Ca sa iasa totusi spuma, e bine sa fie la temperatura camerei nu fierbinte.
Am pus la infuzat in lapte de migdale(50 ml) foi de menta si busuioc .Laptele de migdale e foarte simplu de facut, dar despre el am sa va povestesc intr-o alta postare.
Dupa ce au stat in lapte frunzele le-am dat in clocot, apoi am blenduit.Cum spuneam in momentul in care lichidul e la temperatura camerei iese o spuma tare frumoasa.
Dupa ce au fiert pastele, le-am scurs, apoi le-am pus intr-o tigaie incinsa unde am rumenit cateva migdale.
La final am servit cu sosuletul cu menta si busuioc.
vineri, 8 august 2014
Farfalle cu midii
Va povesteam prin ultima postare de noua provocare initiata de Cerasela si mai exact Mistery box challange.
Luna august gazda noastra este Gina de la Pofta buna, gazda bine voitoare care m-a nimerit din plin cu propunerile facute.
Gina ne arunca manusa si ne provoaca frumos sa folosim : dovlecei, vinete, fructe de mare/peste, rosii, busuioc, menta, pesmet, usturoi, migdale, ingredientul vedeta fiind PASTELE:
Cred ca e cea mai usoara alegere, dat fiind faptul ca suntem devoratori de paste, asa ca in urmatoarele zile vor veni pe rand cateva retete cu paste.
Prima reteta este una de farfalle cu midii, o reteta simpla, cum de altfel sunt cam toate retetele cu paste, dar in acelas timp delicioase.
Cantitatile , aici e o mare problema cand gatesc paste, caci de fiecare data fac la ochi, iar pastele le cantaresc cu o farfurie cat ar veni de o portie.
Ce am folosit
farfalle
rosii
usturoi
patrunjel
ulei de masline
midii
dovlecei
Intr-o tigaie am pus putin ulei de masline si usturoiul taiat pe jumatate , apoi am adaugat dovleceii taiati cubulete.Eu am avut dovlecei galbeni, asa ca nu se vad chiar foarte bine.Dupa vreo doua minute am adaugat si rosiile pe care le-am oparit ca sa pot sa le scot mai usor pielita, dupa care le-am taiat cubulete scotandu-le in prealabil semintele.Am lasat totul cat sa se inmoaie dar totusi dovleceii sa fie inca crocanti.
Separat am pus in alta tigaie ulei de masline si un catel de usuroi si am adaugat midiile pe care le-am lasat cateva minutele, nu foarte mult ca sa nu se intareasca.La final am adaugat patrunjel tocat si le-am adaugat peste dovlecei.Am condimentat cu sare si piper .
Pastele le-am fiert al dente, dupa care le-am scurs si le-am adaugat peste dovlecei , am saltat in tigaie cat sa se intrepatrunda toate aromele si am servit cu mare pofta.
sâmbătă, 2 august 2014
Mistery box si un mini meniu
Probabil ca multi va uitati la Master Chef (nu conteaza tara) si stiti proba cutiei misterelor.Ei bine acum ceva timp Cerasela de la Bunatati de prin lume adunate ne-a propus o noua provocare .
In fiecare luna un bloger culinar ( lista gazdelor se face in grupul de pe Facebook) gazduieste provocare propunand o lista de 7 pana la 10 ingrediente plus inca unul care v-a fi vedeta si care trebuie sa apara in toate preparatele pregatite.
Regulile le gasiti la Cerasela pe blog.
Revenind la luna iulie, gazda noastra a fost Maria care ne-a provocat provocator:)) cu : pepene roşu, ton, ciocolată neagră, vinete, nuci, ouă, bere, vişine şi ingredientul vedetă CAŞCAVALUL.
Am incercat pe cat posibil sa folosesc toate ingredientele sau macar jumatate din ele.Initial gandisem altceva, dar pe parcurs mi-am schimbat planul , iar rezultatul a fost un aperitiv si un desert.
Cum in ultima perioada am dat-o pe antipasti cu vinete pe care noi le iubim, am zis sa raman pe aceeasi linie.
Rulouri de vinete umplute cu ton si gratinate cu cascaval
1 vanata mijlocie
100 gr ton in suc propriu
nuci
1 catel usturoi
patrunjel
sare albastra
ulei cu aroma de cafea
cascaval ras
Vanata am taiat-o pe lungime cat mai subtire, feliile rezultate le-am pus pe gratarul incins, dar fara ulei, dupa care le-am scos intr-un caston si le-am lasat acoperite cat am pregatit tonul.
Am scurs de suc tonul, l-am amestecat cu nucile pisate, sare si uleiul cu aroma de cafea(merge de minune la peste).
Pe fiecare felie de vanata am pus cam o lingurita de ton, peste care am pus usturoiul pisat amestecat cu putin ulei si patrunjel.
Am rulat si pus intr-un vas termoezistent.Cand am terminat de umplut, am presarat deasupra usturoiul amestecat cu patrunjel
si apoi cascavalul ras si am dat scurt la cuptor pe optiunea grill cat sa se topeasca si sa prinda o culoare frumoasa.
Merg de minune servite calde cat si reci.
Ps: in mod normal in lista n-ar trebuii sa apara usturoiul, abia tarziu mi-am dat seama ca nu era in lista extra de ingrediente.Asa ca-mi fac mea culpa Cerasela.
Si cum mai aveam ingrediente nefolosite am pus si de un desert.
Pepene rosu in aluat de bere cu cascaval
De data asta am folosit la ochi ingredientele
Pentru aluatul de bere am folosit 1 ou pe care l-am batut, am adaugat putin zahar cam 2 linguri de cascaval ras, 20-30 ml bere si faina cat sa obtin o consitenta ca pentru clatitele americane.
Pepenele l-am portionat bilute, le-am dat prin aluat si le-am prajit la foc rapid pana au prins o culoare aurie.
O parte le-am servit simple, o parte le-am dat prin ciocolata neagra topita si le-am tavalit ptin nuci.
Desi obisnuit domnul meu cu combinatiile nebune care le fac, de data asta nu i-am spus ce am pus, am zis doar aluat de bere fara a mentiona cascavalul.
A mancat din ele si concluzia a fost:initial sunt mai ciudate dar apoi nu te poti oprii din mancat.Din ce apare in poza eu doar o jumatate am luat ca sa vad daca merita sa va povestesc, restul au dispartut instant savurate de al meu sot.Acum o sa trebuiasca sa repet ca sa pot sa savurez si eu;)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)