luni, 16 iulie 2012

Dovlecei "invizibili"

Intrigant nume, nu?dar pe cat de intrigant pare pe atat de buni sunt dovleceii acestia.
Reteta am decoperit-o acum vreo doi anisori la Lilly, caruia ii multumesc inca odata ca a postat-o.
Sunt la fel de deliciosi abia scosi din cuptor,dar si reci.Reci merg de minune pe post de finger food.
Cand -am facut prima data am urmarit reteta pas cu pas, ultima data cand i-am incercat am inlocuit untul cu smantana de casa.Initial am vrut sa pun Crème Fraîche, asa cum vazusem la Maya, dar cum mai avem putina smantana facuta in casa am zis ca ar merge de minune.

Avem nevoie de:

700 gr dovlecei(aproximativ)
2 oua
10 gr praf copt
70 gr faina
100 ml lapte
20 gr unt topit
sofran
nuscoara
sare
cascaval ras/pecorino/parmesan

Eu am inlocuit cele 20 gr de unt dupa cum spuneam cu smantana.Nu am facut proportie egala ci am pus 70 gr smantana grasa de casa fiindca imi place foarte mult. Dovleceii i-am spalat, sters si apoi cu aparatul de curatat cartofi am curatat coaja, una da, una nu(precum la castraveti) , dupa care i-am dat pe mandolina si i-am taiat felii
I-am lasat la scurs pe un prosop de bucatarie, mai ales ca isi lasa destula apa. Intre timp am mixat ouale bine impreuna cu sarea,
apoi am adaugat smantana, laptele, sofranul si nucsoara proaspat rasa si la final am turnat in "ploaie" faina amestecata cu praful de copt.Am amestecat bine pana devine o compozitie omogena si fara cocoloase , apoi am adaugat rondelelel de dovlecei,dar usor pentru a evita sa se rupa. Separat am un un vas cu putin unt si am tapetat cu faina, dupa care am adaugat compozitia cu dovlecei.Am nivelat
Pe deasupra se presara la alegere din ce aveti sau ce va place: cascaval ras, parmesan sau pecorino.Eu am avut pecorino toscano.
Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau pana se rumeneste usor(putem face proba paiului).
Si o portie proaspat scoasa din cuptor
Aluatul este precum cel al unui clafoutis, mai umed,dar nu cleios. Si rece e super.Cine adora dovleceii,v-a adora si aceasta reteta.
Aproape ca nu am mai avut ce poza,2 bucati si o felie de pecorino au disparut in timpul sedintei foto :)
Cum spuneam, aluatul este mai umed,datorita continutului mai mare de lichide,dar nu este cleios.
Abia astept sa gasesc si dovlecei de-ai nostrii cei cu coaja verde deschis, nu zucchini si sa repet reteta.

16 comentarii:

  1. e intrigant numele, inr-adevar, dar ce rezultat minunat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foaarte interesanta reteta, cu siguranta am s-o fac, si chiar pentru simbata care urmeaza, cind voi avea de pregatit niste aperitive pentru un picnic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nati, sa-mi spui cum au iesit.Ms ca m-ai tras de manecuta ca am uitat faina;)

      Ștergere
  3. Si la mine e pe lista reteta asta, mai ales dupa ce am vazut ce apetisanta e a ta.
    Sa ai o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa o incerci daca iti plac dovleceii.
      O saptamana minunata sa ai.

      Ștergere
  4. Foarte atragatoare reteta ta si felul in care ai prezentat-o!

    RăspundețiȘtergere
  5. Penultima poza din post e de milioane. Foarte bine facuta

    RăspundețiȘtergere
  6. hmmm...ca un tortuletz :P
    frumoasa prezentare, dar si mancarea este pe masura cu siguranta! :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar sa sti ca si mancarica a fost super delicioasa;)

      Ștergere
  7. Eu sunt fan dovlecei in toate modurile posibile...insa aceasta reteta nu am incercat-o inca! Asa ca e binevenita...mai ales ca arata delicios! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o incerci, o sa va placa negresit.
      O saptamana faina sa ai.

      Ștergere
  8. Arata super! Mie îmi place cu dovlecei de oricare :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maya, cei cu coaja dechisa mi se par mai mild ca zucchini,dar sincer as incerca cu cei galbeni ca ai tai.Am seminte,da nu i-am pus,da la anu ma ocup cum trebuie si ma asigur ca nu mi mananca melcii.

      Ștergere