miercuri, 12 septembrie 2012

Prajitura cu mere si prune

Este toamna deja, se simte in aer , se vede pe campuri,o simt animalele, o simtim si noi.
Nu-mi pare rau ca a venit, ador toamna,mai ales zilele acelea caldute cand poti sta relaxat cu o carte in mana, iar razele soarelui iti mangaie obrazul fara al arde.
Toamna mai mult ca oricand copilul din mine se trezeste, e vremea scolii, e vremea unui nou inceput.
Si ca un omagiu adus toamnei am pregatit o prajiturica simpla cu ce natura a fost buna sa ma binecuvanteze.
Prunele au fost ultimile culese din copac , o ofranda a verii adusa toamnei.

Pentru a pune in aplicare am avut nevoie de :

125 unt( moale)
100-125 gr zahar
2 oua
150 gr faina
1 lingurita praf de copt
2 linguri smantana
2 mere
6 prune
50 gr stafide
100 gr fulgi de migdale
zeama lamaie

Prunele proaspete se pot inlocuii cu cele uscate, daca va place mai dulce prajitura puneti mai mult zahar mie mi-a fost suficient doar 100 gr, iar stafidele puteti si pe ele sa le folositi in cantitate mai mare(pana la 100gr).Eu si de data aceasta am folosit faina de alac,dar merge si cu faina normala. Migdalele se pot inlocuii cu alune de padure macinate

Untul l-am pus in robot si l-am batut/frecat cu zaharul pana a capatat consistenta unei creme.Am adaugat apoi ouale pe rand,amestecand dupa fiecare apoi am  adaugat faina amestecata cu praful de copt.La final dupa ce toate ingredientele au fost incorporate am adaugat smantana.


Merele le-am spalat si am scos cotorul, apoi le-am taiat felii,dar fara a ascoate coaja.Le-am stropti cu putina zeama de lamaie ca sa nu oxideze. Am scos samburii prunelor si apoi pe aceastea le-am taiat bucatele. Stafidele le-am pus la inceput pana sa ma apuc de prepararea aluatului impreuna cu o lingura de Marsala la "marinat", se poate folosii esenta de rom sau se lasati asa uscate. Jumatate din mere, prunele si stafidele se pun peste aluat si se amesteca.
Se unge o tava cu circumferinta de 24(eu am avut una de 20) cu unt si se presara cu pesmet si se adauga aluatul,
nivelam si adaugam restul de mere si migdale(cine doreste)
Se la cuptorul preincalzit la 200 grade si se lasa 30-35 minute.Eu la inceput acopar tava cu folie de aluminiu pentru a evita sa se rumeneasca prea repede, la jumatatea timpului o scot. Proaspat scoasa din cuptor
O aroma atat de placuta emana ca abia m-am abtinut sa nu o tai fierbinte
Merele putin uscate dar totusi suculente, migdalele aurii si crocante....
Aluatul pare un pic umed,dar nu este
Servita alaturi de un ceai este perfecta.
Si inca o bucatica
Si cum imi place toamna si am tot pomenit de asta am sa inchiei cu o poezie pe care eu o indragesc tare mult.

 "Cad frunzele, cad ca din departare,
 de parca vestejesc gradini în ceruri,
 cu gesturi de negare cad, de-a rîndul.

 Iar noptile, cum cade greu pamîntul
 din toate stelele, într-o însingurare.
 Noi toti cadem. Si mîna asta, iata.
 Caderea, vezi, e-n toti si în oricine,

 Si totusi, este Unul care tine
 nespus de blînd, pe mîini, caderea toata."
Rainer Maria Rilke - Toamna

14 comentarii:

  1. Cum poate sa arate! FANTASTIC!!! Superbe imagini!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi place toamna, pacat ca este atat de scurta :(
    Iar despre tarta nu pot sa zic decat ca este perfecta! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am simtit ca-ntr-o poveste a aromelor toamnei, cu mere, prune si migdale si ma bucur ca toamna te inspira.Pe mine ma predispune la melancolii, dar tot imi place toamna cu toate basmele ei soptite de frunzele ratacite.
    Admirabila tarta din povestea ta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai un blog foarte dragut, iar pozele sunt superbe! Te-am adaugat in listuta mea de blogger. Sper sa ma adaugi si tu! pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciao,ti ringrazio per la visita al mio blog e ti faccio i miei complimenti per questo buonissimo dolce.
    A presto!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tarta arata perfect! Mere, prune si migdale, foarte bun! Imi place tare mult poezia. M-am simtit bine la tine, am sa ma intorc cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumusete de postare si de prajitura. Ia sa fac si eu...
    Imi place ca e simpla.
    Si totusi, nu am smantana, daca pun iaurt in loc?

    RăspundețiȘtergere
  8. arata fenomenal! îmi lasa gura apa :) Am notat reteta, trebuie sa o probez si eu, neaparat! multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Maya, hihi, danke;)

    @Delicious,da din pacate toamna aia frumoasa e scurta.Mercic de aprecieri.

    @Gela, uneori si eu ma simt ca intr-o poveste din care n-as mai vrea sa ies.

    @Alinutzika, multumesc de vizita, te mai astept.

    @Mariabianca, ti ringrazio anch'io per la visita e per i complimenti.Ti auguro una buona giornata.

    @Gabriela, multumesc si te astept oricand in "casa" mea.

    @legaturiprimejdioase, multumesc in primul rand de vizita, cat de iaurt in loc de smantana, hmm, merge daca ai un iaurt mai cremos, gen iaurt grecesc.

    @Carmen, multumesc de vizita, iar daca incerci prajiturica sper sa-ti placa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, am pus iaurt mai cremos, este un aluat excelent...imi lasa gura apa numai cand ma gandesc, as manca-o pe toata odata :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Am comis-o! Este asa de buna cum îmi închipuiam! Plina de arome, parfum si savoare maxima!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Maya, ma bucur ca ai incercat-o si ca v-a placut.

    @Any, te astept cu impresii daca o incerci.

    RăspundețiȘtergere