vineri, 14 iunie 2013

Tarta cu ciuperci




.....rasar ca ciuperciule dupa ploaie, asa se spune de fel, nu?
Ei bine reteta mea a aparut chiar dupa ploaie, chiar foarte multa ploaie.Intr-un fel ploaia m-a ajutat caci am avut ceva mai mult timp liber si mi-am putut vedea in liniste de ale mele  putand sa apar mai devreme la Provocarea secreta in care luna asta ne-a fost gazda Lili.

Mi-a luat ceva timp, pot spune zile pana sa ma hotarasc ce sa-mi aleg din blogul ce mi-a revenit si dupa multe dezbateri m-am oprit asupra Tartei rustice cu ciuperci, o tarta care merge de minune atat calda cat si rece si pot spune cu mana pe inima ca e mai buna rece decat calda.


Este o reteta simpla si relativ rapida.

Avem nevoie pentru aluat de:

150 gr unt
300 gr faina
100 ml apa rece
sare

Intr-un bol se pune faina cu untul taiat cubulete, untul trebuie sa fie rece direct de la frigidere, si amestecam pana devine o compozitie faramicioasa


apoi adaugam apa si un praf de sare.Eu am tinut-o la frigider.
 si framantam pana devine un aluat elastic si neted.Invelim aluatul in folie alimentara si dam la rece pana ne ocupam de compozitie.


Pentru compozitie avem nevoie de:

cca 500 gr ciuperci
1 ceapa
1 ardei gras rosu
2 lg crema branza
100 ml smantana lichida
 sare
piper
harissa(optional)
cascaval ras
ou (pentru uns)
susan
ulei masline

Ceapa si ardeiul se toaca marunt, iar ciupercile se taie felii.Punem intr-o tigaie cam 2 linguri ulei de masline si calim usor ceapa, pana devine aurie, apoi adaugam ardeiul si ciupercile.



Adaugam smantana si crema de bransa si lasam la foc potrivit pana se inmoaie ciupercile.


La final eu am adugat cateva fire de busuioc pitic
Se condimenteaza dupa gust, eu am optat  pentru sare roz de Himalaya si Harissa, pentru a avea o tarta mai picanta.Am lasat compozitia la racit si m-am ocupat de aluat.
Am pus pe o hartie de copt putina faina si aluatul peste, lasand folia alimentara deasupra pentru a nu intra in contact cu caldura mainilor.Am intins o foaie cat de rotunda am putut.

 pentr foaie am pus compozitia lasand marginile libere pentru a le putea indoii
Am adus peste compozitie marginileformand cateva falduri si am uns cu ou batut apoi am adaugat si ceva susan, iar peste iúmplutura am presarat cascaval ras

  si am uns cu ou batut apoi am adaugat si ceva susan, iar peste iúmplutura am presarat cascaval ras.


Am dat tarta la cumporul preincalzit la 180 grade pana a prins o culoare aurie.Acum depinde de cumptor, al meu fiind incins deja ca mai copsesem ceva inainte a durat cam 30 de minute.


 si o sectiune la cald
si rece.E super delicioasa, aluatul e super fraged sar in acelas timp si putin crocant



3 comentarii:

  1. ma bucur ca ti-a placut:) si noi am devorat-o rapid

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai, cum arata, cred ca merge perfect pentru pachetul de la serviciu, sau pentru un picnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Bia, mercic inca odata de reteta,a fost delicioasa.

    @Nati,merge si pt servici si pentru picnic, plus ca tine si 2 zile si e la fel de delicioasa.

    RăspundețiȘtergere