joi, 16 februarie 2012

Saratele

Reteta o am de la o finuta de-a mea , reteta pe care eu de-a lungul anilor am modificat-o in functie de cerintele sotului meu mare amator de tot ce este sarat.

Reteta de baza este:

500 gr faina
250 gr margarina ( 200 margarina si 50 untura de porc)
1 pahar cu apa minerala sau lapte ( spuma iaurt facut in casa)
jumatate pachet drojdie proaspata(20 gr)
200 gr branza telemea(200 feta si 50 cascaval ras)
sare (daca este nevoie, in functie de cat este de sarata branza)
galbenus de ou pentru uns



In paranteza am notat ce am folosit eu de data asta.
Ingredientele se pun toate intr-un vas(ca framantati de mana sau ajutati de robot).Drojdia se freaca cu putin lapte, nu necesita timp de lasat la crescut
Se framnta pana devine un aluat molcut.Daca vi se pare ca mai trebuie lichid puteti sa mai adaugati(eu am mai pus putin zer),dar atentie sa nu fie foarte fainos aluatul.Chiar daca se lipeste putin de maini este ok,dupa ce e lasat la crescut devine un aluat malebil.
Il invelim in folie alimentara si lasam la rece minim 30 de minute.Poate fi lasat si de pe o zi pe alta.
Dupa ce a stat la rece il punem pe planseta infainata si impartim in 3(sau in functie de marimea cuptorului, mie imi ies 3 tavi de cate 70 cm),
intindem aluatul si taiem in formele dorite.De fel ma ajut de pinten,merge mai repede
se ung cu galbenus de ou si se presara cu ce doriti(chimen, branza, susan, mac) se lasa la cuptorul preincalzit la 180 grade cca 20 minute(depinde acum de cuptorul fiecaruia) Asa arata inainte de a fi devorate:)

Un comentariu: