joi, 2 august 2012

Gem si dulceata 2 in 1

Nu am sa fac posturi separate, deoarece am pornit procedeul impreuna, doar finalul a fost unul separat.
Ultimile fructe de agrise am preferat sa le conserv in felul asta, mi se pare modul cel mai placut de a le savura, nu doar eu,dar si restul familiei care nu se impaca cu gustul usor acrisor.
Inainte de a pornii sa scriu reteta am sa explic putin despre agrisele mele, deoarece multi au spus ca nu sunt agrise.Asa este, nu sunt agrisele pe care le cunoastem si de aceea multi or sa fie indusi in eroare de faptul ca ele sunt negre si nu rosiatice sau verzi, dar soiul meu este un hibrid ,de aici si culoare altfel decat cele normal.Par a fi cocaze,dar sunt mai mari decat coacazele negre si difera la gust.

Astea fiind spuse sa trecem la reteta.

Avem nevoie de:

1 kg agrise negre
500 gr zahar(sau sirop de agave)
1 pachetel sare lamaie
1 pastaie vanilie
100 gr Crème double

Crème double, este o smantana mai grasa care aduce cu mascarpone, pe aceasta o vom folosii la final pentru gem.

Daca aveti sirop de agave si mai bine, eu ramasesem fara  , asa ca am inlocuit cu zaharul.

Fructele le spalam si curatam de codite si de partea unde a fost floarea

Am pus peste zaharul si am lasat pana s-a topit
Dupa ce s-a topit zaharul am despicat pastaia de vanilie, am scos miezul si am adugat cu tot cu teaca peste agrise.Peste am adaugat sarea de lamaie si am dat pe foc puternic
Lasam pe foc 4-5 minute de cand incepe sa clocoteasca(dar mare grija ca sare), dupa care scoatem pastaia de vanilie si dam de-o parte.
In punctul asta am scos din oala cam jumatate din compozitie pentru dulceata pe care am mai pus-o pe foc pana cand s-a inchegat. Restul compozitiei am pasat-o cu mixerul vertical dar nu integral, ci sa fie mai grob, dupa care am adaugat Crème Double, am amestecat pana s-a incorporat si am dat pe foc inca 2-3 minute.Faceti testul cu picatura ca si la dulceata.Daca pus pe o farfurie, lasand pret de cate secude si inclinand nu curge, inseamna ca este gata. Se toarna in borcane sterilizate
Dupa ce am pus in borcane se sigileaza capacele si apoi se intorc cu capacul in jos si se lasa asa 10 minute. Avantajul acestui gem si al dulcetei e ca in 30 de minute este gata. O mica specificatie referitoare la gem este ca termenul de valabilitate este doar de 6 luni fata de gemurile normale.Daca doriti sa prelungiti , atunci nu se va mai adauga smantana.Eu am preferat sa fac doua borcanase(unul deja e jumatate) tocmai pentru ca imi place la nebunie combinatie cu smantana.
Acrisorul agriselor in combinatie cu samantana este ceva...care cu greu pot descrie in cuvinte
Dulceata si ea e delicioasa si acum imi pare rau ca n-am avut mai multe fructe sa mai fac.
Pe langa gust, are si o culoare minunata
Si impreuna
O combinatie pe cat de controversata pentru unii(inclusiv sotul meu a ridicat din spranceana la auzul cuvantului smantana in gem, ca apoi in final sa-i placa gustul), pe atat de satisfacatoare pentru papila mea.

9 comentarii:

  1. Ce combinatie interesanta ,asta cu smantana ! Bravo !
    Nu am mai auzit niciodata de asa un gem ,dar trebuie sa fie delicios si
    nici nu mai trebuie sa pui unt pe paine . :)
    Acuma ma gandesc sa-l incerc si eu.
    Sa vedem daca mai gasesc agrise .

    RăspundețiȘtergere
  2. Super culoare iar gustul e deosebit precis.Noua ne plac mult gemurile acrisoare.
    Sa ai o dupa amiaza faina.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lia , eprima data cand fac si ei si mi-a placut tare combinatia.Daca nu ai agrise poti pune foarte bine afine.

    @Micul, te invit la o portie atunci.
    Pupici si o dupa amiaza faina si tie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta combinatia , daca stiam mai repede incercam la o parte din dulceata de afine facuta .

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred si eu ca e delicioasa!!!!!Am sa incerc cu afine:)! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dorina, in primul rand , bine ai venit ACASA;).Cat de gem, poate gasesti si acolo afine sau coacaze si o faci;).

    @Maria, te astept cu impresii daca o incerci.Pupici si weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Extraordinar de fain ti-a iesit! Bravo, are o culoare si o textura deosebita!

    RăspundețiȘtergere
  8. M-ai facut curiaosa cu aceasta combinatie. Si ce frumoasa gradina ai..... super fotografii si culori.
    Weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Any, textura gemului este intr-adevar nemaipomenita.De 2 zile mananc dimineata biscuiti cu gemul asta:d

    @Carol, mercic de aprecieri, incerc cat pot sa redau minunatiile ce ni le ofera natura.Pupici si weekend placut si tie.

    RăspundețiȘtergere