luni, 27 august 2012

Zacusca de vinete cu ciuperci (varianta Thermomix)

Ne pregatim de toamna si fie vorba intre noi, ador toamna ca doar e anotimpul in care m-am nascut.
De cand am plecat din tara n-am mai mancat o zacusca buna facuta in casa.Acum vreo 5 ani cred mi-am adus pentru ultima data facuta de mami meu,dar apoi s-a rupt filmul.
Am mai cumparat una romaneasca de la magazinul unde gasesc tot felul de produse aduse din tara,dar nu se compara cu cea facuta de mama.
Asa ca in weekend cand am fost la cumparaturi am gasit ardei frumosi capia(gogosari nici o sansa sa se gaseasca aici) si gandul mi-a fugit la zacusca si i-am spus sotului ca ar fi cazul sa iau si niste vinete si ciuperci(ca astea nu pot lipsii din zacusca in perspectiva sotului).
Nu am facut mult ,initial am avut mai multe vinete dar dl sot a uitat sa spuna ca vrea si salata de vinete,asa ca a trebuit sa injumatatesc din cantitate.
Dupa ce am copt vinetele si ardeii si in timp ce vorbeam cu mama ca sa-mi spuna pasii mi-a trecut prin cap ca n-are rost sa ma chinui sa o fierb pe foc(am sa o fac si clasic dar doar in momentul in care am sa-mi cumpar un tuci si sa o fierb afara la lemne) si am ales varianta rapida, adica Thermomix-ul/Bimby.Pai ar fi pacat daca il am sa stea degeaba, nu?
Dar gata cu vorbaraia, sa trecem la treaba.

Cantitatile folosite de mine au fost:

5 vinete (~1kg)
11 ardei capia rosii(1 kg)
4 cepe potrivite
6 ciuperci mari champignon(albe si maro)
400 ml ulei floarea soarelui
500 ml sos rosii
4 lingurite sare marina

Vinetele si ardeii i-am copt cu o seara inainte de a face zacusca.Ceapa a tocat-o mai grob, ciupercile le-am taiat feliute

Am pus in vasul Thermomix-ului ceapa si am mixat-o 5 secunde treapta 5, apoi am adaugat uleiul si am "calit-o" 3 minute, treapta 2 varianta Varoma, dupa care am adaugat ciupercile , lasand inca 5 minute, tot treapta 2-Varoma. Ardeii i-am taiaa fasii, vinetele le-am tocat putin
si le-am adaugat peste ceapa cu ciuperci lasand 25 de minute la 100 de grade, treapta 1, selectand tasta sens invers al cutitelor. Cand s-au scurs 15 minute am adaugat si sosul de rosii si sarea. Rezultatul?O delicioasa zacusca ca la mama acasa.Plus ca am scapat de saritul pe pereti si statul in bucatarie langa cratite.In maxim 40 de minute zacusca mea a fost gata. Mie mi-au iesit 5 borcanele mici,defapt 6,dar unul s-a halit deja.Borcanele le-am sterilizat de data asta prin fierbere, am pus intr-o oala inalta un prosop si apoi borcanele, inclusiv capacele si am adaugat apa cat sa acopere borcanele.Le-am fiert ~ 10 minute apoi le-am scos pe un prosop uscat sa se scurga.Le-am sters si am adaugat zacusca fierbinte, am inchis etans capacele , gata sa mearga in camara langa celelalte bunatati.
O feliuta bine meritata

O culoare asa frumoasa...nimic nu se compara cu lucrul facut in casa
O toamna placuta va doresc.

5 comentarii:

  1. Da, ai dreptate Johana, nimic nu se compara cu mancarea facuta de mama. Si eu imi amintesc cat de mult timp petrecea mama in bucatarie cand prepara zacusca. Si a ta trebuie sa fie tare buna, mai ales ca ai primit informatii pretioase prin telefon, direct de la "sursa"!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adnia, Maia, Dia, a fost super ,cum poate fi ceva care are gustul de acasa;)

    @Gabriela, asa este si abia astept sa pap ceva facut de ea,desi de data asta placerea imi va apartine sa gatesc pt ea si tati meu.;)

    RăspundețiȘtergere