joi, 11 octombrie 2012

Gem de prune si mere



Anul asta a fost anul gemurilor, al conservelor.Se pare ca dupa 15 ani de casnicie s-a trezit in mine ceva, sau cineva :-).Sau poate viata la tara m-a facut sa-mi revin, sa-mi aduc aminte cat de bine era la bunici, bunatatile facute de mama si bunica, vremea de demult, cate si mai cate si toate la un loc.
Tot din categoria vecinii nu fac nimic cu fructele din ograda, am facut si de data asta din prunele aduse de vecinu si ceva mere culese tot de el.Mere mai am si eu in curte,dar daca el mi-a dat , sa fie primit, din ale mele am facut placinta.

Spuneam si intr-un post anterior ca am in ograda proprie si personala un sclifosit,asa ca am incercat sa ascund prunele,amestecandu-le cu mere si...ve-ti vedea pe parcurs exact cum.

Protagonistele de azi sunt:

1,5 kg prune
1,2 kg mere
500 gr zahar
zeama de lamaie
5 pastai de cardamom

Prunele le-am spalat si le-am scos samburele, dupa care le-am pus intr-un vas si le-am presarat cu zahar, lasandu-le asa aproximativ 2 ore.

Merele le-am spalat si doar am scos cotorul necuratandu-le de coaja, aceasta fiind foarte sanatoasa si plina de pectina.Dupa ce am scos cotorul le-am taiat bucatele si stropit cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea.In momentul in care le-am curatat pe toate le-am pus impreuna cu prunele intr-un vas incapator si le-am pus la foc mediu.
Nu am adaugat deloc apa, prunele si-au lasat destula zeama
In momentul in care merele s-au inmuiat am blenduit toata compozitia, apoi am dat prin strecuratoare pentru a elimina urmele de coaja de pruna, obtinand astfel un gem cat mai fin pe care sa-l manance cu placere si cel mai mare sclifosit. Dupa operatiunea asta am mai dat iarasi oala pe foc cat sa traga cateva clocote, adaugand si cardamomul pe care l-am mojarit inainte. Am turnat compozitia in borcanele sterilizate(stiti voi procedura deja, nu?) apoi le-am intors cu susu in jos :-) si lasat asa vre-o ora apoi pus frumusel alaturi de restul conservelor.
PS: Puteti ca prunele sa le opariti inainte si apoi curatate de pielita,dar mie la 1,5 kg mi s-a parut munca de Sisif,asa ca am preferat blenduite si apoi date prin strecuratoare

10 comentarii:

  1. Ador gemul, iar combinatia de prune si mere este absolut delicioasa! Bunica mea facea aceasta combinatie. O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa prezentare iar gemul trebuie sa fie pe masura. O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Combinatia este mai mult decat buna.
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. N-am incercat niciodata aceasta combinatie, o sa vad ce iese dar nu vad ce ar putea sa nu fie bun

    RăspundețiȘtergere
  5. @Adela, e o combinatie perfecta.Pupici si o zi buna si tie.

    @Disturbingly, multumesc de apreciere si de vizita.O zi/seara frumoasa si tie.

    @Dia, multumesc.Sa sti ca la tine ma gandeam cand am postat reteta;).

    @Ferdy, multumesc in primul rand de vizita si sper ca ai sa mai treci.Cat de combinatie, e super si te astept cu pareri daca incerci.Rezultatul eu zic ca trebuie sa fie unul super, nu vad de ce n-ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce imagini frumoase Ioana, nu ma mai satur sa ma uit la poze!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am mancat gem de mere si gem de prune, dar facut din amandoua niciodata. Arata foarte gustos. Am sa incerc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imaginile sunt super! Banuiesc ca si gemul e la fel de gustos!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Crama haiducior, este super combinatia, acrisorul merelor, dulcele prunelor , e super.Ma bucur de vizita si te maia stept.

    @Tuader, multumesc de apreciere si de vizita.Daca iti face placere, oricand ai timp te mai astept in bucataria mea virtuala.

    RăspundețiȘtergere