luni, 25 februarie 2013

Rotolo di ricotta e spinaci (Rulada cu ricotta si spanac)



Rulada asta este un deliciu si o confirma si al meu mofturos nemancator de spanac.

Luna asta i-a revenit Angelei de la Delicious Flavours  sa ne provoace cu o reteta sarata in cadrul proiectului initiat de Ama si anume Bucatar Curajos.

Desi la prima citire pare o reteta complicata din cauza de prosoape, fierbere, rulare, in fapt este tare simpla si mai ales delicioasa aceasta reteta pe care  va sfatuiesc sa o incercati.

In mare m-am tinut de reteta ,doar mici modificari pe ici pe colo aducand, inclusiv micsorand cantitatile la jumatate.Din cantitatea facuta de mine mi-au iesit dupa taiere 8 rulouri  .

Ingrediente pentru pasta:

100 gr faina(integrala de alac)
1 ou
sare
apa

Eu am preferat sa fac alutul cu faina integrala si nu cu cea alba, apa am pus  doar 1 lingura de apa, deoarece oul a fost mai mic.
Se framanta toate ingredientele pana devine un aluat omogen si elastic.Procedura este clasica ca la cea pentru taiteii de casa.Acoperim aluatul si pregatim intre timp compozitia.

Ingrediente umplutura:

250 gr ricotta
100 gr spanac
1 ou
25 gr parmesan
25 gr unt
1 ceapa(mica)
nucsoara
sare
piper

Am avut noroc ca am gasit spanac bun proaspat, pe care l-am oparit si apoi l-am lasat la scurs.Eu am sarit peste partea cu tocatul, doar l-am rupt mai grob.
Ceapa am tocat-o marunt si am pus-o la calit intr-o tigaie in care am topit untul.Se lasa pe foc pana devine sticloasa.
Amestecam ricotta impreun cu oul, parmesanul ras, sare, piper si nucsoara.Angela pomenea si de busuioc, dar eu nu mai aveam nici uscat nici proaspat, asa ca am sarit peste.Cand ceapa este gata se lasa sa se racoreasca apoi se adauga peste ricotta.Stoarcem spanacul de apa si il adaugam si pe el peste amestecul de ricotta si ceapa, se amesteca pana se incorporeaza bine.

Intindem aluatul cat mai subtire



adaugam compozitia de ricotta si spanac peste aluat, avand grija sa lasam marginile libere ca sa nu riscam ca atunci cand rulam sa iasa compozitia. Se ruleaza cat mai strans, apoi se infasoara intr-un prosop curat(eu am avut un tifon) si se leaga la capete.Separat intr-un vas incapator se pune la fiert apa cu sare. Se pune in vasul cu apa ruloul si se lasa pe foc 30-35 de minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Dupa ce a fiert se scoate din apa si se indeparteaza prosopul.Se taie bucati de 4-5 cm sau cat de mari le doriti si se aseaza intr-un vas termorezistent.

 Se prepara sosul.

Ingrediente sos:

100 gr unt
50 gr parmesan
salvie

 Se topeste untul si se amesteca cu parmesanul(pastrati ceva parmesan pentru a pune deasupra, eu am uitat si l-am amestecat pe tot cu untul), dupa care se aduga peste rulouri. Se vasul da la cuptorul preincalzit la 180 grade si se lasa 15 minute.
 La final se servesc cu pofta.



Multumim Angela pentu alegerea facuta.

8 comentarii:

  1. Immmm ce mult imi place orice cu spanac si branza.Si ce bine arata ruloul tau.
    O saptamana faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oho, grand cuisine ce-ai facut aici Ioana.Prezentare de categoria intaia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatate! Foarte interesanta tehnica de preparare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos ti-a iesit, Ioana!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesanta ideea cu faina integrala. Data viitoare o sa incerc si eu. Arata minunat, Ioana. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Deeeci, arata fantastic! O sa "fur" si eu ideea cu faina integrala. Sunt convinsa ca gustul e mult mai echilibrat asa. Dar de acum o sa fierb in folie, nu prosop, ca mi s-a spus ca merge foarte bine. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Micu, multumesc, chiar a fost super.O saptamana minunata si tie.

    @Lilly, saru- mana, ma chinui si eu cum pot.

    @Gabriela, sa sti ca e super si nu e deloc greu de preparat si eu nu le am cu ruladele.

    @Any, grazie

    @DD, multumesc inca odata de reteta, chiar a fost super.

    @Teo, multumesc

    @Elena, sa incerci si cu faina integrala.Sunt curioasa cum e in folie,n-am mai incercat

    RăspundețiȘtergere