miercuri, 18 iunie 2014

Gem de capsuni, rhabarba si menta



Este oficial, s-a deschis sezonul capsunilor.

Ok, ok, capsuni sunt de mult pe piata, dar la mine in zona, campul unde sunt capsuni, abia de o saptamana s-a deschis.Si cum ador sa-mi culeg singura capsunile , am purces cu galetusa la cules de capsuni.

O parte din capsuni, au ajuns dulceata, din capsunele mici si aromate lasate intregi.
Chiar si in gem nu le-am maruntit prea tare caci imi place sa simt bucata de capsuna.

Asadar avand capsuni aromate, ultimile tije de rhabarba din gradina si menta parfumata am purces la treaba.

830 gr capsuni
220 gr rhabarba
275 gr zahar
zeama de la 1/2 lamaie
2 linguri menta proaspat tocata

Capsunile spalate le-am taiat pe jumatate(nu erau foarte mari), rhabarba am curatat-o si am taiat-o bucati de 3-4 cm, le-am pus pe amandoua intr-o cratita incapatoare, am adaugat zaharul si am pus pe foc.
Am lasat sa fiarba, luand mereu spuma, iar in momentul in care n-a mai facut spuma, am adaugat zeama de lamaie.
Ca la orice dulceata sau gem lasam pe foc (si nu uitati sa stati prin preajma ca sa nu aveti apoi treaba la spalatul aragazului) pana in momentul in care trece testul cu picatura, adica punem pe o farfurie curata o picatura din compozitie si daca nu mai curge inseamna ca este gata.

Rhabarba s-a inmuiat,o parte din capsuni s-au sfarmat ,dar multe au ramas asa cum imi doream eu.La final cand a fost gata, am luat de pe foc si am adaugat menta.
Se toarna asa fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil, se sigileaza si apoi le intoarcem cu susul in jos si le infasuram intr-un prosop.

Nu pot descrie in cuvinte mirosul care era in casa, mai ca as face in fiecare zi gemuri si dulceturi :-).







Un comentariu:

  1. Fantastic!!
    Niciodata nu am facut gem, dar asta chiar ma tenteaza...

    RăspundețiȘtergere