Tot din categoria vecinii nu fac nimic cu fructele din ograda, am facut si de data asta din prunele aduse de vecinu si ceva mere culese tot de el.Mere mai am si eu in curte,dar daca el mi-a dat , sa fie primit, din ale mele am facut placinta.
Spuneam si intr-un post anterior ca am in ograda proprie si personala un sclifosit,asa ca am incercat sa ascund prunele,amestecandu-le cu mere si...ve-ti vedea pe parcurs exact cum.
Protagonistele de azi sunt:
1,5 kg prune
1,2 kg mere
500 gr zahar
zeama de lamaie
5 pastai de cardamom
Prunele le-am spalat si le-am scos samburele, dupa care le-am pus intr-un vas si le-am presarat cu zahar, lasandu-le asa aproximativ 2 ore.
Merele le-am spalat si doar am scos cotorul necuratandu-le de coaja, aceasta fiind foarte sanatoasa si plina de pectina.Dupa ce am scos cotorul le-am taiat bucatele si stropit cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea.In momentul in care le-am curatat pe toate le-am pus impreuna cu prunele intr-un vas incapator si le-am pus la foc mediu.
Nu am adaugat deloc apa, prunele si-au lasat destula zeama
In momentul in care merele s-au inmuiat am blenduit toata compozitia, apoi am dat prin strecuratoare pentru a elimina urmele de coaja de pruna, obtinand astfel un gem cat mai fin pe care sa-l manance cu placere si cel mai mare sclifosit. Dupa operatiunea asta am mai dat iarasi oala pe foc cat sa traga cateva clocote, adaugand si cardamomul pe care l-am mojarit inainte. Am turnat compozitia in borcanele sterilizate(stiti voi procedura deja, nu?) apoi le-am intors cu susu in jos :-) si lasat asa vre-o ora apoi pus frumusel alaturi de restul conservelor.
Ador gemul, iar combinatia de prune si mere este absolut delicioasa! Bunica mea facea aceasta combinatie. O zi minunata!
RăspundețiȘtergereFrumoasa prezentare iar gemul trebuie sa fie pe masura. O zi buna!
RăspundețiȘtergereCombinatia este mai mult decat buna.
RăspundețiȘtergereO zi minunata iti doresc!
N-am incercat niciodata aceasta combinatie, o sa vad ce iese dar nu vad ce ar putea sa nu fie bun
RăspundețiȘtergere@Adela, e o combinatie perfecta.Pupici si o zi buna si tie.
RăspundețiȘtergere@Disturbingly, multumesc de apreciere si de vizita.O zi/seara frumoasa si tie.
@Dia, multumesc.Sa sti ca la tine ma gandeam cand am postat reteta;).
@Ferdy, multumesc in primul rand de vizita si sper ca ai sa mai treci.Cat de combinatie, e super si te astept cu pareri daca incerci.Rezultatul eu zic ca trebuie sa fie unul super, nu vad de ce n-ar fi.
Ce imagini frumoase Ioana, nu ma mai satur sa ma uit la poze!
RăspundețiȘtergere@Multumesc Any, pupici
RăspundețiȘtergereAm mancat gem de mere si gem de prune, dar facut din amandoua niciodata. Arata foarte gustos. Am sa incerc.
RăspundețiȘtergereImaginile sunt super! Banuiesc ca si gemul e la fel de gustos!
RăspundețiȘtergere@Crama haiducior, este super combinatia, acrisorul merelor, dulcele prunelor , e super.Ma bucur de vizita si te maia stept.
RăspundețiȘtergere@Tuader, multumesc de apreciere si de vizita.Daca iti face placere, oricand ai timp te mai astept in bucataria mea virtuala.