joi, 28 noiembrie 2013

Semi fursecuri - batoane crocantoase


Cred ca multi dintre voi si-au dat seama ca-mi plac lucrurile simple, rapide nu cine stie ce complicate.
Ei bine cum usor usor se apropie Craciunul, am inceput sa ma gandesc la pregatiri chiar daca in ziua cea Sfanta eu am sa sarbatoresc prin munca, nu prea sunt genul sa stau si sa nu am nimic pe masa specific sarbatorilor.
Si cum ce-a de-a doua propunere a surorilor de la Transylvanian Kitchen  din cadrul Provocarii Dulce Romanie erau fursecurile m-am gandit sa vin cu ceva in stil propriu si rapid pentru cei ce nu au timp de copt.

Un amestec crocant si inmiresmat care ma duce cu gandul la targurile de Craciun.

Avem nevoie de :

100 gr cranberrys
40 gr fulgi ovaz
60 gr fulgi porumb
50 gr amaranth
50 gr fistic
50 gr alune padure
30 gr susan
50 gr seminte floarea soarelui
100 gr zahar brun
100 gr miere
50 gr unt
1 lingura zeama lamaie
1 lingurita condimente de turta dulce

Semintele puteti sa va jucati cu ele.As fi pus 100 gr fulgi ovaz da nu mai aveam, asa ca am completat cu cei de porumb, daca nu va plac alunele mariti cantitatea de fistic sau invers.Totut ramane la latitudinea si gustul vostru.
Amaranth-ul daca nu va place in stare pura il puteti hidrata putin inainte,dar trebuie scurs bine apoi.
Ideea de amaranth mi-a venit de la niste mussli cu cioco si amaranth pe care i-am cumparat si-mi plac.
Cramberrys se toaca grob, alunele se rumenesc usor, apoi le-am tocat si pe ele grob, restul semintelor, mai putin amaranth-ul, le-am rumenit si pe ele putin pentru o intensitate mai mare a gustului.

Intr-un vas punem mierea, zaharul si zeama de lamaie si lasam la foc mic amestecand continuu timp de 5 minute.La final adaugam untul , amestecand pana se topeste.Toate semintele impreuna cu condimentele pt turta dulce le punem intr-un vas si turnam peste ele amestecul zahar-miere-unt.
Se amesteca si se pune compozitia pe o tava(24*24) tametata cu hartie de copt.

Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, dar micsorand la 160 grade in momentul introducerii tavii si lasam sa se coaca 20 de minute pana incep sa prinda o culoare aurie.

Se lasa sa se raceasca bine apoi se taie betigase, patratele sau ce forma va place.
Sunt delicioase.



Nu sunt ele clasicile fursecuri pe care le cunoastem,dar aici sunt des intalnite.

9 comentarii:

  1. Ce faine tre' sa fie ...retinut reteta si o voi incerca atunci cand dispun de ceva timp liber.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt asa rapide, doar ingredientele sa le ai, in rest in jumatate de ora sunt gata.Le faci impreuna cu Iza.Pupici la fete.

      Ștergere
  2. Nu am facut niciodata,dar imi plac cele din comert.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa le incerci Alina si sa vezi ca nu mai cumperi;)Pupici

      Ștergere
  3. Dar ale tale arata mai bine decat cele din comert.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nicoleta Constantin29 noiembrie 2013 la 08:08

    cred ca pot fi facute si de post... orice varianta cred ca sunt faine...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmm, batoanele astea sunt pline de fructe si seminte, foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar foarte bune Gabriela.nici ca am sa mai cumpar vreodata.Sunt delicioase si rapid de facut in ce combinatie doresti.

      Ștergere