sâmbătă, 16 noiembrie 2013

"Za mamaligus"



Spunea cineva odata ca suntem popor de mamaligari, so what?Mie-mi place, o mananc si rece uneori, chiar si prajita, asa ca daca tot imi place m-am alaturat blogarilor culinari sa mamaligesc.
Nu stiu daca va mai aduceti aminte de proiectul ciulamaua si numarul de blogari care au participat,dar de data asta ne-am dublat si iarasi va invit sa ii vizitati sa vedeti viziunea fiecaruia asupra mamaligii.
Acestea fiind spune va invit la mamaliga si sa mamaligim impreuna.

Si iaca ci si varianta mea.

Cantitatile sunt pentru 2 persoane:

1 para
1 lingura zeama lamaie
1 1/2 lingura ulei masline
10 gr muguri de pin
2 ramurele rosmarin
500 ml lapte
15 gr unt
85 g malai
1 galbenus
10 gr parmesan
patrunjel
sare


Para se curata de coaja, se taie pe jumatate si se scoate casuta cu seminte, se pune peste zeama de lamaie.
Se unge o tava(sau daca aveti forme individuale) cu  ulei, se pune para cu casuta in jos.
Intr-o tigaie se pune restul de ulei la incins si se adauga mugurii de pin si rosmarinul.Se lasa sa se rumeneasca si se presara in forma alaturi de para.

Intr-o cratita se pune laptele cu untul la fier, se adauga malaiul si se amesteca.Se lasa la foc mic circa 5 minute sa fiarba.La final se adauga patrunjelul si galbenusul.Se toarna peste pere si se lasa la rece in jur de 3 ore.
Cand s-a racit se rastoarna intr-o alta tava se rade parmesan si se da la cuptor pentru 10 minute pe functia grill.

In golul casutei cu seminte a perei se pune dulceata (eu am folosit Preiselbeeren).


Si cum spuneam, va invit sa savuram si alte variante de mamaliga:
Dia.daria: www.retetelemeledragi.com
Postolache Violeta: www.caietulcuretete.com
Claudia Rusu: http://aromeculinare.wordpress.com/
Geta Cipaianu: http://panseluta-violet.blogspot.ro/
Iuliana Miu: http://bucatearomate.blogspot.ro/
Cerasela Badr El-Din http://saffronanddates.blogspot.com
Lili Liliana: http://liligospodini.blogspot.ro/
Elena Toma - http://bucatariaelenei.blogspot.ro/
Gabriela Petre - http://culoaresisavoare.blogspot.ro/
Andreea Denisa-Dea's Cakes -http://prajituri-torturi-dea.blogspot.ro/
Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/
Dana Burlacu Visternicu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/
Iuliana Florentina Avram   http://iulianaflorentina.blogspot.it/
Georgiana si Iolanda Voinea: http://sisterskitchen.ro/
Diana Duca: http://disturbinglydelicious.ro/
Lacrimioara Mihaela - http://aromeinbucatarie.blogspot.ro/
Alexandra Butnari - http://gustolandia.ro/
Oana Jipa - http://tastyfast.blogspot.no

Carmen-Ana - http://savoareabucatelor.blogspot.ro/
Laura Laurentiu - http://www.retetecalamama.ro
Mary Udrea - http://merisor67.blogspot.ro/2013/11/mamaliguta-cu-surprize.html
Bucataresele Vesele http://www.bucatareselevesele.ro/
Piri Piri e Canela http:// www.cozinhaderamona.blogspot.pt/
In bucataria vesela http://www.secretelebucatarieinoastre.com/
Radu Groza: http://www.bucatarialuiradu.com
Doina Varga: http://nicuvar.wordpress.com/
Dana Aphex.. : http://aphextwinz.wordpress.com/
Gina Bradea : http://www.pofta-buna.com/
Alice Ciobanu http://tarabucatelor.ro/2013/11/mamaliga-cu-lapte
Daiana & Cosmin : www.simplusibun.ro
Lucian Gavrilă (Food and Beyond...): http://luciangavrila.ro
Uica Mihai: http://uicamihai.blogspot.ro/
Adriana Lucia Mara http://adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.ro/2013/11/mamaliga-fripta.html

28 de comentarii:

  1. Imi place si varianta ta mediteraneana .

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesanta reteta, n-am mai incercat. Trebuie sa vad cum e. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta si inedita reteta. De aia imi plac mie retetele tale ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. arata fenomenal...si gustul cred ca e pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce minunatie ai facut tu aici,Ioana!!! Trebuie sa o incerc si eu neaparat. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  6. Za mamaligus a iesit foarte aratoasa si colorata!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. La asa o combinatie chiar nu m-as fi gandit.Insa imi place pentru ca in general mie imi plac combinatiile un pic mai altfel ;)

    RăspundețiȘtergere