miercuri, 9 ianuarie 2013

Bilute cu morcovi

Prima data cand am auzit de bilute cu morcovi am strambat din nas si sincer cred ca nici nu le-am gustat.Asta se intampa cu multi ani in urma la nunta mea.
Intre timp mi s-au mai schimbat gusturile si mi-am adus aminte de ele si i-am cerut nasei mele reteta.Deja le-am facut de 2 ori in decurs de 1 luna, e adevarat ca nu-s foarte dietetice din cauza de zahar,dar sunt super mega delicioase.

Si nu doar ca-s delicioase dar sunt asa de simplu de facut si din putine ingrediente.


morcovi
zahar
zeama lamaie
nuca de cocos

Morcovii si zaharul trebuie sa fie in cantitate egala,nu pot spune o anumita cantitate e in functie de cate vreti sa faceti.Reteta prevedea darea bilutelor prin zahar dar mie mi se pare ca ar fi prea dulci mai ales cand morcovii sunt soi mai dulce, asa ca eu am optat pentru nuca de cocos.

Morcovul se curata si se da prin razatoarea mica dupa care se adauga zaharul si se lasa pana isi lasa putin lichid.Se adauga zeama de la 1 lamaie sau jumatate de lamaie in functie de cantitatea folosita.
La 1 kg de zahar si morcov se poate adauga zeama de la 1 lamaie.
Dupa ce am adaugat zeama de lamaie se mai lasa putin, pret de 10 minute dupa care se pun pe foc la foc potrivit pana scade tot lichidul.

La final se da vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca, apoi se formeaza bilutele  umezind mereu palmele, dupa care se dau prin nuca de cocos.

Cel mai bine de servit este sa o faceti a doua zi cand se mai intaresc si dulceata mai dispare, iar senzatia este ca mancati jeleuri, nicidecum niste bilute facute din morcovi.


8 comentarii:

  1. La multi ani Ioana pe anul asta si la multi ani pentru ziua numelui!
    Foarte interesante, chiar sunt curioasa cum sunt, ca de aratat arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine si cu siguranta sunt delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super tare reteta, chiar sunt curioasa de gustul lor! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata asa de bine , ca nici nu mai conteaza ce gust au . :)
    Am picat in admiratie ,de cum le-am vazut pe FB .
    Pup si La multi ,multi ani fericiti !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Multumesc Any pt. urari.Sa sti ca merita incercate, eu iarasi nu mai am.Sunt asa de bune.

    @Alina, multumesc in primul rand de vizita, sa sti ca merita incercate.

    @Paula, daca le incerci sunt curioasa cum ti se par.

    @Lia, arata super si sincer daca n-as sti cu ce sunt nici n-as banuii, au un gust duper.
    La multi ani si un an nou fericit si stiu ca o sa fie mai ales cand o sa se mareasca familia;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici eu nu am mâncat niciodată, dar trebuie testată rețeta pentru că e simplă și la îndemâna oricui.

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata superb! imi aduc aminte un fragment dintr-o carte cu reteta, mai de fite, cu citate si filozofii de viata in care scria ca "nu uitati si rosia este un fruct" iar mai departe era data o reteta de desert cu rosii, adevarul e ca am testat reteta si a iesit delicioasa, asa ca sunt deschisa experientelor culinare noi :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alina, sa sti ca merita incercata.Cum spuneam acum multi ani n-as fi mancat ca mi se parea ciudat,dar acum ma gandesc cat am pierdut,dar recuperez.

    @Kadia, asa este si rosia e fruct :D.Cat de bilute incearca-le ca nu o sa-ti para rau.

    RăspundețiȘtergere