miercuri, 4 iunie 2014

Dulceata din petale de bujori



In ultimul timp blogosfera culinara e plina de dulceata de trandafiri si recunosc ca sunt "invidioasa", caci eu trandafiri de dulceata nu am in curte.E adevarat ca orice trandafir e comestibil,dar aroma nu este aceeasi, de aceea am purces la studiat si am gasit o lista cu flori care pot fi consumate in bucatarie.

Asa ca mi-am luat foarfeca, lighenasul si am purces in gradina la cules de bujori.Mirosul lor e atat de imbietor precum al celor de tradafiri incat diferenta nu este prea mare.
Mirosul lor mi-a ramas in nari.


M-am ghidat dupa reteta Sandei Marin , cea pentru dulceata din petale de trandafiri.

Am strans petalele intr-un castron, cele foarte mari le-am dat de-o parte


apoi le-am vanturat de cateva ori ca sa nu ramana furnici sau polen.NU se spala, important e sa strangem dimineata cand inca mai au roua pe ele.

Am avut in total

250 gr de petale
1 1 /4  kg zahar
1 l apa
1 1/2 lingurite sare lamaie
zeama de la 1/2 lamaie

Am impartit cantitatea de petale in 2, 150 grame le-am frecat usor ( sa nu le rupem) cu sarea de lamaie.Atingerea catifelata a petalelor m-a aruncat in galeata cu melancolie, undeva departe in curtea bunicilor.Petalele astfel frecate se dau la rece.

Intre timp restul de petale se pun la fiert cateva minute cu apa.Se strecoara si aruncam petalele.
Sa nu va speriati, apa incare au fiert petalele v-a capata o nuanta verzulie.
Punem vasul cu apa impreuna cu zaharul pe foc , cand zaharul s-a topit aaugam petalele care au stat la rece si dam la foc iute pana se leaga.La final stoarcem zeama de la jumatate de lamaie si adaugam peste dulceata.Se lasa in vasa la racit si abia apoi punem in borcane.

Surpriza mare v-a fi in momentul adaugarii petalelor, caci din culoarea verzulie vom obtine un roz parca ireal.


Cum spuneam aroma e aceeasi precum a dulcetii de trandafiri, singura diferenta ca frunzele par putin mai gumicoase.

Eu am pus doua borcane in care am avut petale si 2 borcane pe care le-am pus doar cu lichid ca sa folosesc si pentru siropuri.

2 comentarii:

  1. Ce minunatie Ioana, cred ca e de vis! Eu mai am atat de multe dulceturi incat anul asta zic pas. E drept, de trandafiri sau de bujori n-am, dar ma consolez cu pozele tale! Super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu anul asta trebuie sa-mi refac stocul ca anul trecut nu prea am facut si tare imi doream o dulceata parfumata.Pupici draga mea.

      Ștergere