marți, 24 aprilie 2012

Spuma de leurda cu galusti din hrisca

Spunem leurda, spunem primavara, detoxifiere, sanatate, mai adaugam si hrisca  si aportul de fier si zinc adus, nu putem decat sa  spune ca ne vom bucura de o reteta plina de vitamine si beneficii.

Desi sunt inconjurata de paduri, in weekend am fost sa caut  leurda si din pacate tot la cea cumparata am ajuns.

Primavara reteta asta o ador si o tot repet.Puteti sa serviti galustile ca fel principal fara nimic pe langa sau daca doriti cu ceva carne.Eu de data asta am optat pentru prima varianta.

Par multe ingrediente si multa migala, dar nu e chiar asa.

2 rosii uscate
100 ml lapte(1,5%)
800 ml supa legume
250 gr hrisca
200 gr ceapa
200 gr cartofi
1 lingura ulei rapita(nu aveti puteti folosii de floarea soarelui)
1 ou + 1 albus
sare
1 lingurita coriandru tocat
2 legaturi de leurda( a 100 gr)
100 gr smantana
1/2 lamaie

Eu rosiile le-am avut uscate si apoi puse in ulei, iar ca si lapte am folosit de orez.In pozele mele vor aparea cantitati mai mici,fiinca am facut doar jumatate de portie.Dintr-o portie intreaga ies 12 galusti.
Rosiile le-am tocat marunt
si le-am pus sa fiarba impreuna cu laptele si 500 ml supa(asta pentru portia intreaga)
apoi am adaugat hrisca si am lasat sa fiarba in jur de 15 minute la foc mediu.La final am tras de-o parte vasul si am lasat sa se raceasca. Intre timp am curatat ceapa si cartofi , ceapa am tocat-o marunt, iar cartofii i-am taiat cubulete de aproximativ 1 cm grosime. Am pus intr-o tigaie uleiul la incins si am adaugat ceapa si cartofii si i-am lasat sa se inabuse 1 minutel
dupa care am adaugat restul de supa , lasand la foc potrivit sa fiarba in jur de 20 de minute
Cat timp firbeau ceapa cu cartofii am amestecat 1 albus si un ou(cand faceti doar jumatate de portie puneti doar oul intreg) mixand pana devine precum o crema, sau asa ceva
si le-am adaugat peste hrisca racita,
am condimentat cu sare si coriandru si amestecat bine, pana devine o compozitie compacta, precum cea de perisoare. Separat am pus la fiert intr-un vas apa calda si am inceput sa formez galustile.Le-am lasat sa fiarba in jur de 8-10 minute.In momentul in care se ridica sunt gata.
 Pana au fiert galustile am tocat leurda, pastrand putina pentru decor
si am adugat-o peste cartofi impreuna cu smantana si o tragem scurt intr-un clocot
La final pasam amestecul de cartofi si leurda pana devine precum o spuma fina.Am sarat si adaugat zeama de la 1/2 lamaie si am servit cu galustile de hrisca.
sunt divine.inca o poza mai in detaliu si ma duc :)

12 comentarii:

  1. Din punctul meu de vedere ,suna absolut delicios .
    Hrisca nu am mancat niciodata ,dar am sa caut la magazinul naturist unde sigur gasesc .
    Ma inspiri sa pun in practica retetele tale delicioase .
    Te pup .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lia, sa incerci, sunt tare bune, iar spuma de leurda e yami.Ca sa nu mai zic ca a mancat si Schatzi si leurda si galusti :)

      Ștergere
  2. Arata tare bine,dar eu tot n-am văzut leurda aici la noi.O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunata reteta! Intradevar leurda este sanatate curata!Nu este zi in care sa nu consum leurda, bineinteles cumparata din piata(mama ma aprovizioneaza).La noi in zona este foarte multa(Baia-Mare).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria si eu o ador si tare mi-ar place in piata in tara in perioada asta cand sunt pe tarabe si loboda si alte verdeturi care aici nu le gasesc :(

      Ștergere
  4. O reteta foarte foarte tentanta pentru mine. Arata superb. Bune retete am gasit pe acest blog. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fab Chef , ma bucur ca-ti place.
      Multumesc de vizita.Un weekend placut iti doresc.

      Ștergere
  5. O reteta foarte interesanta si sanatoasa! Arata foarte bine iar blogul tau e plin de retete tentante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de apreciere si de vizita.

      Weekend placut iti doresc.

      Ștergere
  6. Ce bine arata. Hrisca are foarte multe proteine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, multumesc.Intr-adevar hrisca are multe propietari si in combinate cu leurda e si mai si.

      Ștergere