miercuri, 20 iunie 2012

Ciocolata de casa

Sfarsit de luna si o noua provocare propusa de Ama .Blogul care mi-a fost luna asta alocat, a fost intr-adevar provocator , este vorba de blogul Alinei, de unde mi-am ales reteta de ciocolata de casa.
Nu am facut niciodata pana acum in casa ciocolata, pe vremuri suroruile mele erau expertele in asa ceva,asadar n-avem de ce sa fac eu.Si-mi aduc aminte(desi eram mica pitica) ca era foarte buna.
Cand eram pice imi placea ciocolata, imi aduc aminte de borcanul imens de Nutella pe care mama il tine ascuns ca eu (fata miloasa) invitam copii in casa sa le dau si lor, mai ales ca pe vreme impuscatului copii tanjeau dupa lucruri care nu se gaseau pe piata.
Timpul a trecut, eu m-am indepartat de ciocolata, cateodata mai mananc, nu zic nu, dar de cele mai multe ori cand o fac, savurez ciocolata neagra cu menta.Si fiindca ador menta, din copilarie mi-a placut chiar imi aduc aminte de bomboanele cubaneze, balotam la greu, iar preferatele mele erau...normal, cele cu menta.Chiar radeam cu surorile mele, eu eram "de menta" ele "de portocala" :d.

Si cum am depanat destule amintiri din copilarie, eu zic ca e vremea sa revenim la reteta.
Voi spune din start ca am micsorat cantitatile, fiindca mai mult ca sigur am sa mananc singura, dar am si modificat putin.
Reteta originala o vedeti aici  , eu am optat pentru:

40 gr unt de cocos
75 ml apa
130 gr zahar
200 gr lapte praf
16 gr cacao
esenta menta
menta proaspata tocata

Daca aveam mai multa cacao in casa puneam mai multa pentru a taia dulceata laptelui,dar din pacate din nu-s care motive am ramas fara :)


E bine sa avem totul pregatit, mai ales formele, pentru ca din momentul in care incepem sa amestecam ingredientele, trebuie sa lucram foarte rapid.
Asadar eu am uns formele tot cu unt de cocos. Am adaugat intr-o cratita, apa impreuna cu zaharul si am pus pe foc mic , amestecand pana s-a topit zaharul.In momentul in care s-a topit, am luat cratita de pe foc si am adaugat untul, am amestecat pana s-a topit si acesta.
Cand s-a topit, am adaugat cativa stropi de esenta de menta.Se lasa sa se racoreasca putin, cat sa nu fie fierbinte si se aduga laptele praf amestecat cu cacaoa si menta tocata.Eu inainte de a le adauga le-am cernut.
Aveti grija sa adaugati compozitia de lapte + cacao in ploaie, nu toata odata.Se amesteca rapid, turnad imediat in formele unse.
Se dau la rece, dar nu la frigider pana a doua zi. Eu le-am pus intr-o camara, unde erau vreo 19-20 grade, le-m lasat putin sa se intareasca, dupa care le-am format bilute si o parte le-am dat prin fulgi de cocos, o parte prin migdale macinate. Un deliciu.

 Daca le incercati nu o sa va para rau, cu siguranta va vor duce cu gandul la copilarie .


Nu v-am convins?poate cu asta va conving

17 comentarii:

  1. De multi ani,nu am facut,dar foarte bine arata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine e prima data si chiar imi place cum a iesit mai ales in combinatia asta.

      Ștergere
  2. Cioco si menta ?
    Mmmmmmm !
    Asta-i combinatia ideala pentru mine . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lia, sa o incerci, e divina.Ieri inca era puternic gustul de menta(am si pus un strop cam multa esenta),dar azi era yumii, racoarea mentei, apoi bucatile de frunze care se simteu altfel decat la brownie.Ce mai e de vis si nu-mi pare rau ca am incercat-o.

      Ștergere
  3. Combinatia perfecta . Imi place ciocolata de casa , chiar mai mult decat orice ciocolata fina . Si-mi plac hartiutele tale :0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorina, sa sti ca n-am mai mancat de mult si nu ma dadeam in vandt dupa ea mai ales ca avea f mult lapte,dar asa chiar mi-a placut.

      Da,da si mie imi plac hartiutele, am gasit diverse culori si marimi :)
      Chiar tb sa-mi mai iau ca le lusem pe Rafaello si praline.

      Ștergere
  4. Eu ador ciocolata de casa, imi aduce aminte de copilarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact Any, acolo m-a dus si pe mine gandul, la zilele frumoase petrecute alaturi de surorile mele, la toate nazbatiile care le faceam impreuna.;)

      Ștergere
  5. Delicioasa ciocolata!!!Ce combinatie super:)! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o combinatie super, sau cel mult mie asa mi se pare.Menta care este preferata mea, apoi amestecul prin care este data.:)

      O seara faina.

      Ștergere
  6. Delicious!! Your blog is a great temptation, congratulations! :))
    One question, coconut butter you make your coconut from?
    Kisses

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata! Felicitari! O sa incerc si eu, mor dupa ciocoilata de casa! Imi cumpar mereu, una fff buna e aceasta http://www.lamedeleni.ro/deserturi/439-baton-delicatese-ciocolata.html , seamana f bine cu cea din copilarie. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc de vizita Andra si de aprecieri.
    Nu stiu ciocolata de care zici,dar am sa ma uit dupa ea cand ajuns acasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca a fost foarte buna cu menta. Ma bucur ca ti-a placut cum a iesit. Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Alina, mercic de vizita.DA a iesit super,iar cu menta, yumi,yumi.

    RăspundețiȘtergere