luni, 25 iunie 2012

Dulceata de capsuni

Anul asta am ales sa fac dulceata de capsuni in stil vechi, fara zahar gelifiant, fara adaosuri, totul curat si bio.
Asa ca am purces catre campul de capsuni si mi-am ales eu ce am vrut, capsunele parfumate, mici, fiindca am vrut sa am fructul intreg.
Satisfactia este mare, cand faci totul cap coada tu, chiar daca nu iesi mai ieftin decat ce gasesti pe rafturile magazinelor, nu conteaza, e facut de tine si sti ce ai pus .Plus ca pe langa ca sti ce ai adaugat in borcanul ala, ai mai adaugat si un ingredient secret: DRAGOSTEA.
De cules, am cules cam 3 kg jumatate, dar dulceata am facut doar din 1,5 kg de capsuni.
Eu am ales sa urmez pasii retetei Sandei Marin cu mici modificari.

1,5 kg capsuni
1,3 kg zahar
zeama de la 1 lamaie 1/2 


Am ales capsunile, le-am curatat de frunzulite si le-am pus intr-o strecuratoare incapatoare si am scufundat de cateva ori intr-un lighean cu apa.Am repetat operatiunea de vreo 5 ori ,de fiecare data schimband apa.Dupa ce le-am spalat, le-am lasat l-a scurs si apoi le-am pus intr-un castron incapator,in felul urmator:
un rand capsuni,un rand de zahar pana terminam capsunile,

ultimul strat fiind de zahar

 Dupa care am stors zeama de la o lamaie(pentru evitarea oxidarii) si am lasat vasul acoperit pana a doua zi. In ziua urmatoare le-am pus intr-o oala destul de incapatoare si le-am pus pentru inceput la foc mic.In momentul in care s-a topit tot zaharul , am marit focul si am spumuit de cate ori a fost nevoie, stergand din cand in cand cu o carpa umeda peretii vasului

 Intre timp am adaugat si zeama de la cealatata 1/2 de lamaie si am lasat sa fiarba pana s-a legat dulceata. Eu am preferat sa nu amestec in dulceata cu lingura, ci doar miscand de vas cat sa se amestece capsunile si sa nu se prinda.Aveti grija sa nu va indepartati de aragaz prea mult timp, deoarece se poate prinde foarte repede si poate da in foc. Pentru a fi siguri ca este gata dulceata, luati o lingurita de compozitie si picurati pe o farfurie, daca in momentul in care s-a racorit, nu curge inseamna ca este gata.

 Daca este gata, opriti focul si dati de-o parte oala.Borcanele trebuie sa fie deja pregatite (sterilizate).Eu borcanele le-am spalat si dezinfectat in masina de spalat vase, dupa care le-am sterilizat in cuptor. Am turnat dulceata(va puteti ajuta de o palnie speciala daca nu cu ajutorul polonicului) in borcane si le-am inchis bine.



 Le-am pus cu fundu in sus, pentu un etans mai bun si le-am lasat cateva ore asa invelite intr-o patura.


 Per total eu am fiert la ea o ora jumatate fiindca noi dulceata/gemuri mancam de fel la clatite si atunci normal ca am vrut sa fie mai inchegata pentru a nu curge. Si normal ca nu puteam sa nu o incerc sa vad cum a iesit,

 asa ca mi-am pus o felie de paine cu unt(facut in casa) si dulceata



 Atat de buna si parfumata.

6 comentarii:

  1. Ce mi-as infige eu dintii in felia ta de paine cu unt si dulceata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta-i dulceata adevarata !
    Fara gelifianti si alte prostii .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i Lia, ca doar pe vremea bunicii nu existau gelifianti.

      Ștergere
  3. Ce culoare frumoasa are :)
    Mi-ai facut asa o pofta :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Olguta, nu-s cata pfta ti-am facut tie,da acum ca iara am "dat" de ea mi-am facut singura pofta si-i trecut de miezul noptii si-mi pun pofta-n cui :))

      Ștergere