luni, 8 octombrie 2012

Zwetschgenmus

N-am facut niciodata magiun,dar tot citind pe net mi-am dat seama  ca Zwetschgenmus-ul meu e un fel de magiun de-al nostru.

Din bunatatea vecinilor mei (care fie vorba intre noi, habar n-au ce sa faca cu fructele care le au prin ograda), m-am pricopsit(da in sens bun) cu 16  kg de prune.Nu le-am facut pe toate magiun, normal ,ca am un mofturos in casa care nu e prieten cu prunele in gemuri ci le-am impartit in mai multe categorii si pe parcurs am sa va arat cam ce am facut cu ele.
Dar revenind la magiunul nostru care e si bun, sanatos, bio si mai ales fara zahar si pentru care n-avem nevoie decat de 3 ingrediente

3 kg prune
3 batoane scortisoare
4cl Slibowitz(tuica)

Prunele le-am spalat, le-am taiat pe jumatate si am scos samburii.Curatate fiind le-am pus in tava de la cuptor.

Asezate frumos in tava, le-am dat la cuptor pret de 1 h la 200 grade Celsius
Dupa ce au stat cumintele la cuptorul setat la 200 grade, le mai lasam inca o ora , de data asta la 160 grade.
In timpul asta dinspre bucatarie vine un miros naucitor, de-ti vine sa le mananci asa( prunele) si sa nu mai ajunga in borcan pentru la iarna.Dar infranandu-mi pofta le-am lasat acolo frumusel pana s-a scurs timpul, dupa care le-am scos frumusel si le-am blenduit.
Odata blenduite le punem intr-o oala impreuna cu batoanele de scortisoae si le lasam la foc mic in jur de 1-1 1/2 h,
amesteand din cand in cand pentru a nu se prinde
La final dupa ce luam oala de pe foc adaugam tuica de prune(cine are), eu n-am avut si am adaugat o grappa  .
Normal ca puteti renunta la ea,dar ii da o savoare aparte,plus ca nu dauneaza, cantitatea e prea mica chiar si in cazul in care mananca si copii. In momentul in care s-a adaugat tuica,am scos batoanele de scortisoara, apoi se amesteca repejor  adaugand in borcane imediat (care au fost in prealabil sterilizate) si se sigileaza in pas de mars:-).
Mie mi-au iesit 3 borcane a 400 gr.

8 comentarii:

  1. Frumoase borcanele!
    Eu am renuntat la gemul de prune deocamdata, chiar daca la tara suntem plini de prune. Dar le-am mancat asa ca atare.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Any, pentru mine e oricum prima data cand fac gemuri(inafara de acu vreo 2 ani cand am facut in Thermomix),asa ca am incercat de toate.
    Doi pruni am si eu in curte din care am halit , am mai mancat si din astea primite,da cat sa mananc?Oricum din cele 3 borcane 2 pleaca in pachetele de Craciun;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o bunatate gemul de prune.Copila mea este fan.Arata minunat gemul tau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bun gemul tau! Nu stiam ca se pune si tuica. Interesant!

    RăspundețiȘtergere
  5. eu i-am pus si migdale...arata fantastic gemul tau!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dia, multumesc.Inseamna ca ai o fetita nepretentioasa;)

    @Gabriela, tuica e optionala,eu am preferat-o pt ai da o savoare aparte mai ales ca vreau sa fac cadou.

    @Adnia, bune si migdalele, mai pun si eu,dar de data asta am incercat ceva simplu, simplu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Offf... ce de prune au fost in aceasta toamna. Si eu am trecut la facut gem ca era pacat de ele sa se strice si nici nu voiam ca barbat-miu sa le faca tuica :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Georgiana, multumesc de vizita si te mai astept in casa mea virtuala;)

    RăspundețiȘtergere