miercuri, 27 noiembrie 2013

Salata de sfecla si varza de bruxelles



Daca ador toamna tarzie pe langa zilele insorite chiar daca friguroase, o fac si pentru ca abia astept sa apara  minunatiile mici si verzi numite si varza de buxelles.
Prima data cand le-am incercat stiu ca n-am nimerit unele super gustoase, apoi am aflat ca perioada cea mai buna e toamna tarzie cand apar.Le-am gasit congelate, le-am gait proaspete la kg dar pana anul trecut nu stiam cum sunt ele defapt, ma refer cum cresc.
V-am mai povestit ca am locul meu de aprovizionare de la tarani de unde iau legume, e un producator local care are si punct de desfacere ca  sa ma exprim asa, pentru cei din sat.
Domnita varza proaspat culeasa, asa arata:

Vrand sa fac ceva rapid si sa mai folosesc ce aveam prin casa m-am oprit la o salatica, salatica cu care particip la Provocarea Dulce Romanie care luna asta este gazduita de Liana si Laura cele doua surori de la Transylvanian Kitchen.

Cele doua ne provoaca sa folosim orice varza, ca-i ea normala, chinezeasca, rosie sau verde, ca-i varza de buxelles, nu conteaza, varza sa fie, asa ca eu m-am oprit la cea din urma pe care o iubesc.

Cantitatile sunt , nu sunt, fiecare foloseste dupa gust, dupa numarul persoanelor de la masa.

Sfecla rosie se spala si se sterge usor cu un prosop de hartie.
Intr-un vas se amesteca ulei de masline cu chimen proaspat mojarit, sare si piper.Se unge sfecla cu amestecul obtinut apoi se inveleste in folie de aluminiu.Se da la cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru 1 ora pana la 1 ora jumatate, in functie de marimea sfeclei.Este gata cand bagam furculita iar aceasta iese cu usurinta.

Cand este gata se lasa sa se raceasca apoi se curata de coaja si se taie rondele care se aseaza pe o farfurie.

Intre timp  spalam varzucile , le stergem si incepem sa "decojim" de frunzele mai mari, frunze care vor fi folosite de data asta.
Intr-o tigaie punem putin ulei de masline  si adaugam frunzele, presaram cu zahar( o cantitate foarte mica) si sare, saltam in tigaie rapid, apoi adaugam putin vin( eu cam o lingura pentru frunzele a cam 20 de varzuci) , lasam sa se evapore vinul si luam de pe foc.Se pipereaza.

Peste sfecla se presara susan rumenit.In mijlocul sfeclei adaugam frunzele de varza peste care eu am pus sare cu petale de flori.

Eu restul verzei am folosit-o la altceva, dar puteti daca vrei sa o taiati bucatele si servi alaturi cruda sau trasa in putin unt si apoi presarata cu parmesan.

Oricum ar fi daca varza este proaspata  este o bunatate, nu e amara.




4 comentarii: