miercuri, 4 iulie 2012

Marmelada de rhabarba si agrise

Povestea marmeladelor si dulcetilor facute in casa  , fara conservanti, incepe odata cu mutarea mea la tara.
Am mai facut pana acum, dar cu zahar gelifiant,insa  imprejurarile si imprejurimile m-au dus cu gandul la bunici, cat de bine era, hrana curata care o aveam, felul in care am crescut.
Acum totul este altfel, de la copii care nu mai stiu sa se bucure de copilarie si lucrurile marunte, pana la hrana noastra de toate zilele.
Poate multora li se pare aiurea traiul la tara,dar mie imi place, cu tot cu mirosul ingrasamantului natural aruncat pe camp, cu soarecii adusi de pisici in casa.Prefer asa, aerul curant, nu noxele provenite de la masini, prefer zgomotul unei drujbe care taie lemnele pentru la iarna decat zgomotul infernal al masinilor.
Dar gata cu vorbaraia, ca se stie "vorba lunga, saracia omului" :), sa nu uitam de ce am inceput sa scriem aici, asadar sa revenim la oile noastre.
Dat fiind faputul ca in gradina am cate o tufa sau un copacel, am zis ca e pacat sa nu le folosesc.
SI pentru prima data am ales sa fac o combinatie intre rhubarba ca tot mai aveam cateva fire in gradina si afrise.
Pentru a nu se confunda cu afinele, am sa va arat cu aratau ele inainte sa se coaca.

Cantitatile le puteti creste, normal, eu am facut doar cu cat am avut si anume 300 gr tije rhubarba(atat a ramas dupa ce le-am curatat) 320 gr agrise negre 500 gr zahar 1 lamaie 1 tija scortisoara 1 floare anason
Am taiat rhabarba bucati(potrivite, nici prea mari nici prea mici, depinde de cum vreti sa o simtiti), agrisele le-am curatat de codite si de partea unde a fost floarea, apoi le-am spalat si lasat la scurs. Le-am pus impreuna intr-un caston de sticla si am presarat zaharul si am amestecat usor cu o spatul.Am adaugat zeama de la lamaie si tija de scortisoara dupa are am acoperit cu un prosop si am lasat pana a doua zi.
A doua zi aratau asa
Le-am pus intr-o cratita incapatoare, am adaugat steaua de anason si am pus pe foc, la inceput la putere maxima, iar in momentul in care a inceput sa fiarba, am micsorat focul la jumatate
Procesul urmator este la fel ca la orice dulceata/gem, se spumuieste si daca doriti ca fructele sa ramana intregi, doar miscati de vas , astfel incat fructul sa nu se prinda de fundul vasului. am lasat la fiert in jur de 45 de minute, se fac foarte repede, si am facut testul pe farfurie sa vad daca este gata, picurand putin.Dupa cateva minutele inclinand farfuria se vedea ca este deja ok
Am pus in borcan-ul sterilizat in prealabil.Si normal am si gustat-o.Mie mi-a iesit doar un borcan de 500gr.
Gustul ei ma duce cu gandul la iarna, la focul aprins in semineu ;)
Surpriza placuta a fost in momentul in care al meu a vazut biscuitii si recipientul cu marmelada pe masa si a intrebat ce-i.Dupa ce a gustat verdictul a fost : "ce buna e, are un gust deosebit" , ceea ce ma bucura enorm, mai ales ca el dulceturi nu mananca pe paine decat pe clatite si nici nu e amator de dulciuri.


nu stiu cat o sa prinda iarna :)
>

14 comentarii:

  1. Delicioasa trebuie sa fie, imi place si rabarbarul si agrisele.
    Sa ai o zi faina in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot.e o combinatie super.
      O zi buna si tie.

      Ștergere
  2. Aceste combinatii care contin rahbarba sunt intr-adevar delicioase!Felicitari pentru fotografii!Cosmin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intr-adevar sunt super bune.Multumesc pentru aprecieri, e o onoare mai ales venind din partea ta.

      Ștergere
  3. Foarte interesant! Nu am mancat niciodata o asa dulceata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, sa sti ca e pt. prima data cand o fac si eu si am ramas placut surprinsa cat de delicioasa si aromata este.

      Ștergere
  4. Foarte interesant. Fotografiile sunt fff convingatoare ca e un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doresc sa te felicit pentru prepararea dulcetei, dar pur si simplu m-a fermecat prezentarea:X! Pozele sunt superbe! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Maria, incerc si eu sa fac atat cat imi permite aparatul.

      Ștergere
  6. Am mutat anul asta cam tîrziu tufele de agrise negre, asa ca slaba productie am avut. Doar asa de ciugulit :D
    Arata fantastic marmelada ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Norocul meu a fost ca ne stiind ce am pe acolo,le-am lasat unde le-am gasit.Dar desi putin le-am tuns mi-a facut saracutul la greu.
      Cat de marmelada,ptriu, ca mi-au murit laudatorii:)), dar e divina.
      Azi mai pun de una,da in alta combinatie;)

      Ștergere
  7. Foarte frumoase pozele tale! De marmelada nu mai vorbim. Fotogenica foc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc in primul rand de vizita spoi pt aprecieri.
      O saptamana faina sa ai.

      Ștergere