miercuri, 20 martie 2013

Guguluf cu mac si portocale rosii



Stiti vorba ceea "n-am timp nici sa mor", cam asa si eu,dar putin timp pentru proiectele mele dragi imi gasesc intotdeauna(sau aproape).
Ei bine deja suntem in 20 ale lunii cand e timpul sa ne indulcim, iar Cristina nu putea sa aleaga ceva mai bun ca minunatul Guguluf ce este luna aceasta baza dulce a proiectului initiat de Ama si mai exact al nostru Bucatar curajos.

Am avut mare noroc ca am reusit sa fac guguluful, caci a doua zi dupa ce l-am copt cuptorul meu a intrat in greva si refuza sa mai porneasca.

Cum imi place sa ma joc, am optat si de data asta sa modific si sa ma joc cu ingredientele.Reteta originala o gasiti pe blogul Cristinei, eu am sa scriu ce am folosit .

3 portocale mici rosii
250 gr unt(39% grasime)
150 gr zahar brun
4 oua
400 gr faina de spelta
1 plic praf de copt
100 ml smantana lichida
2 linguri lichior de portocale
100 gr zahar pudra
50 gr mac

Se spala portocalele cu apa fierbine(iese mai bine sucul), se razuie coaja , apoi stoarcem sucul.
Zaharul si untul se mixeaza pana prind consistenta unei crem, dupa care adaugam ouale si mixam iarasi.
Faina cernuta impreuna cu praful de copt se adauga peste mixtul de ou,zahar si unt, apoi adaugam smantana lichida.
Impartim in doua compozitia, in una adaugam coaja de la portocala si 2 linguri suc, iar in ce-a de-a doua lichiorul si macul.

Se unge forma cu unt si tapeteaza cu faina si adaugam intai compozitia cu mac, apoi cea cu portocala, iar cu ajutorul unei furculite sau betisor amestecam usor de joc in sus pentru a crea un efect marmorat.

Se da la cutorul preincalzit la 180 grade si se lasa 50-60 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.Oricum testul cu betisorul e sfant, minutele date de mine sunt strict orientative.

Eu am avut o forma destul de mare de guguluf si mi-a iesit destul de inaltut.






Cat am lasat guguluful la racit am pregatit glazura.Zaharul pudra se amesteca cu restul de suc, iar cand guguluful s-a racit se toarna peste.






Este minunat si va sfatuiesc sa-l incercati.Merge de minune langa un ceai sau cafea, sau chiar langa o cana de lapte caldut, plus ca dupa 3 zile e la fel de bun ca in prima zi ( bine daca reusiti sa-l tineti atatea zile)

Multumesc Cristina ca ne-ai provocat cu minunatia asta.

6 comentarii:

  1. Trebue sa-l incerc , mai ales ca macul este pe lista favoritelor in casa mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată delicios și forma e frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa fi fost minunat si la gust, ca la aspect e superb, Ioana!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabriela, a fost delicios.

    @Dorina, incearca-l,eu nu ma dau in vant dupa mac,dar in combinatia asta mi-a placut enorm.

    @Multumesc Alina.

    @Geluta, chiar a fost.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata superb, imi place culoarea, forma, textura, tot!

    RăspundețiȘtergere