marți, 15 mai 2012

Supa cu galusti din somon





In ultimul timp ma bantuie retetele cu somon si cum somon proaspat n-am gasit si nici congelat iar  dorinta soatei era de a face supa de peste(again), am zis sa diversific putin.
Luasem de la rusi un amestec special pentru supa cu somon si tot imi bateam capul cu ce i-as putea face ca ma cam plictisisem de supa care fac de fel, asa ca am comis o supa clara cu galusti din somon.

Daca aveti cotlete de somon si mai bine, eu am ales somonul de pe bucatile care le-am avut.
Si iaca si retetea

400 gr cotlete de somon
1 l supa de peste
125 ml vin alb sec
2 lingurite zeama lamaie
1 morcov mic
2 tije ceapa verde
2 fire de patrunjel
2 fire de marar
3 boabe piper negru
1 varf lingurita sofran
1 albus de ou
125 ml smantana/crème fraîche


Alegeti carnea de pe cotlete sau ce bucati de somon aveti, trebuie sa rezulte 150 gr de somon pe care il tocati mai grob, dupa care dati vasul la frigider.
Imagine atasata

Intre timp restul de cotlete/ in cazul meu de capatana si bucatile de unde am scos carnea le punem intr-o oala cu morcovul taiat rondele, ceapa taiata si ea bucati,zeama de lamie, vinul, piperul si supa de peste(nu aveti, puneti apa) si sofranul si puneti la fiert pentru circa 15-20 minute la foc mediu.
Imagine atasata

Dupa ce au fiert strecurat supa intr-o alta oala si punet-i iara la foc.Intre timp pregatim galustile.
Somonul il punem in blender impreuna cu albusul de ou(care trebuie sa fie rece) si amestecam pana devine un mousse.Moussul acesta il punem intr-un castron rece(eu am bagat un castron in congelator pentru vreo 30 de minute) si adaugam smantana care trebuie si ea sa fie rece.Amestecam pana se incorporeaza smantana, dupa care cu ajutorul a doua lingurite pe care le scufundam mereu in apa , formam galustile pe care le punem in supa.
Lasam sa fiarba inca 2-3 minute si tragem de pe foc.
Servim cu bucati de patrunjel proaspat.


Galustile sunt foarte fine si spre deosebire de cele din gris nu exista riscul sa ramana tari, snt pufoase de se topesc in gura.

4 comentarii: