marți, 13 martie 2012

Ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta e una dintre preferatele sotului, asa ca am spus ca e cazul sa o punem si pe ea aici la catastif.

Unul din avantajele faptului ca locuiesc intr-o zona mai "la tara"  este ca ma pot aproviziona cu produse proaspete si netratate.Printr acestea se afla si carnea de vacutza.

200 gr carne macra
200 gr oase cu maduva(de preferat)
1 morcov
2 cartofi
1 radacina patrunjel
1 bucata telina(nu intreaga capatana)
1 ceapa
1 mana vasole verde(congelata)
sare /vegeta

Am spalat carnea si oasele si le-am pus in 2,5 l la fiert la foc mediu.Din cand in cand am spumuit si am  sters peretii vasului cu un servet umed.
Cand este aproape gata carnea am adugat legumele intregi si am lasat la fiert iarasi.
Am scos carnea si legumele si le-am taiat cubulete, ceapa eu o arunc ca sotului nu-i place in ciorba.Intre timp am adugat in zeama in care am fiert carnea si legumele 2 lingurite de vegeta de casa , dupa care am adugat carnea si legumele.
La alegere daca o dorit acra se poate adauga si bors si se mai lasa sa traga un clocot.
Mie ciorba imi place cu leustean, dar cum nu e periada si nici nu gasec aici leustean decat foarte rar am preparat in casa pasta de leustean care este un deliciu.


Am servit cu smantana facuta de mine si neaparat ardei iute
Ulei eu n-am adaugat, sterlicii sunt doar din ce grasime si-a lasat carnea

6 comentarii:

  1. MMMM yummy ... deci cate portzii au iesit ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai scris pe undeva reteta la crema de leustean?
    Ma intereseaza si pe mine. O rog pe mama sa mi-o prepare ca nici eu nu gasesc leustean proaspat aici, am numai uscat tot din Ro.

    Maine fac si eu ciorba de fasole. Abia astept.
    Frumos arata a ta, si-apoi in vasutele alea parca-i si mai buna :)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Any, reteta o am de la Ana-Maria scrisa pe culi.Frunzele de leustean blenduite impreuna cu sare si ulei.Deasupra se pune ulei , in borcan ca sa nu prinda floare.Dupa cum se vede se mentine f bine in frigider, pasta mea e facut anul trecut in august.
      Si eu tot ciorba de fasole am in plan maine;)

      Ștergere
  3. Nu as refuza o ciorbita cu leustean , pentru ca mie imi place tare mult leusteanul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te-as invita cu drag,dar nu mai am :).
      Cand ajungi acum in tara poti sa-ti faci provizii.Eu acum vreo 3 ani am luat un brat de leustean de la mama de la tara si l-am bagat in geamantan si facut pasta aici.M-a tinut mai bine de un an.Aici pe langa faptul ca nu-l gasesc decat rar e si foarte scump

      Ștergere