joi, 15 martie 2012

Salata colorata

"Calarind" blogurile ieri mi-a "sarit" pe retina o salatica tare interesanta .Reteta originala era cu couscous si dovlecel crud si o puteti vedea aici, eu am preferat sa folosesc quinoa si avocado.

Pe langa faptul ca salatica mea colorata  vizual da bine, mai este si o sursa de sanatate.

Pentru cine nu stie quinoa desi pare a fi o cereala, este defapt o ruda a spanacului.Este bogata in proteine si sursa de  mangan, magneziu, cupru, fier si fosfor.De asemenea este un adevarat "nestemat" pentru cei ce sufera de diabet zaharat, ateroscleroza sau chiar migrene.


Un al doilea ingredient nutritiv din salatica mea este avocado, de el cu siguranta stiti mai multe.
Desi cu valoare kalorica mare, este sarac in colesterol si sodiu, avocado este util in controlul greutatii corporale; reprezinta o sursa importanta de antioxidanti, proteine si fibre. '
Avocado contine  vitaminele :A, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, fosfor, fier, zinc, potasiu, cupru si magneziu, fibre, acid pantotenic, o cantitate mare de acizi grasi nesaturati, usor digerabili.

Salatica se face foarte repede, mai  ales ca quinoa fierbe relativ repede.

Cat timp a fiert quinoa, am tocat varza, am cojit avocado si l-am stropit cu putina zeama de lamaie sa nu oxideze, am taiat  rosioarele si tocat patrunjelul.

Asadar salatica contine (cantitatile sunt la alegere in functie de cate persoane sunt la masa)

varza rosie
quinoa
avocado
rosii
patrunjel
sare
ulei avocado

Dupa ce quinoa a fiert am scurs-o si lasat putin la racit.Varza am amestecat-o cu putina sare
Am pus in pahare(puteti folosii ce vase transparente aveti,pentru efectul vizual,daca doriti sa mancati dvs. la repezala puteti pune in ce vas doriti)  un strat de varza, unul de quinoa, unul de varza, iarasi quinoa, apoi avocado, iarasi quinoa si am terminat cu rosiile maruntite si patrunjel tocat.
Inainte de a servii am pus un strop de ulei de avocado pe deasupra.

Rapid, sanatos si de efect.Merge foarte bine cand aveti musafiri  si nu numai.

PS: O mica specificatie referitor la quinoa ar fi ca trebuie spalata in cateva ape inainte de fierbere.

4 comentarii:

  1. N-am mancat niciodata quinoa. Ce gust si consistenta are?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Any, consistenta as putea spune ca e putin aerata:)), iar ca si gust, nu e unul pregnant.O mica specificatie ar fi(si modific imediat) e ca tb spalata quinoa in mai multe ape.
      Exista quinoa alba, rosie si neagra, ultimile doua eu nu le-am gasit si din cate am inteles alea ar avea un gust diferit.

      Ștergere
  2. Nu am mancat quinoa niciodata si , desi m-am tot uitat prin magazine dupa ea , nu am vazut-o . Aduce oarecum cu cous-cous-ul ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorina, partial as spune ca aduce cu cous-cous-ul.Mie una imi place mult de tot.
      In curand voi reface si retea dulce de quinoa.

      Ștergere