joi, 8 martie 2012

Mucenici muntenesti

In data de 9 Martie in calendarul crestin ortodox se sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici.

"Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin. Pentru ca au fost scosi vii din lac, trupurile lor au fost arse si oasele aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste. Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. "

Cum provin din zona Dobrogeana, nu puteam sa nu pun reteta de mucenici muntenesti sau dobrogeni. Sunt multi care nu stiu ce sunt,fiindca nu sunt intalniti in toata zonele tarii.Noua ne plac foarte mult, al meu sot preferandu-i pe acestia in detrimentul celor moldovenesti.
 Daca avem aparat de facut mucenici reteta e foarte simpla, dar chiar si fara aparat nu este imposibil de facut.Eu in primul an departe de tara neavand aparatul cu mine i-am facut manual, facand cerculete si apoi opturi.
Mucenicii muntenesti sunt opturi mici facuti din aluat compus din apa, sare si faina.Unii mai pun si ou, eu prefer fara, mai ales ca sunt si de post.

 Eu am facut aluatul din :

500 gr faina
250 ml apa calduta
1 lingurita sare

Se framanta un aluat maleabil si nelipicios.
se intinde o foaie de cca. 3 cm
si incepem sa decupam mucenicii cu ajutorul aparaturlui.Mie imi e tare drag al meu,desi nu e aratos pentru mine are o valoare sentimentala foarte mare fiindca a fost al bunicii mele.
Cand am decupat toti mucenicii ii asezam pe o tava tapetata cu faina sau cu hartie de copt si ii lasam la uscat pana a doua zi.Daca nu veti timp sa-i lasati la uscat ii puteti da la cuptor pe ventilatie cateva minute.
Mie mi-au iesit 500 gr mucenici, pe care i-am fiert in 3,5 l apa 1 lingurita sare 200 gr zahar+ 1 pliculet zahar vanilat esenta rom coaja rasa de portocala Apa se fierbe cu sarea si cand da in clocot se adauga mucenicii.Cand incep sa fiarba se adauga si zaharul si mirodeniile.Se lasa la fiert pana incep sa iasa la suprafata mucenicii.Se servesc dupa preferinta cu nuca misata amestecata cu zahar si/sau scortisoara pudra.

2 comentarii:

  1. Exact la fel ii fac si eu Ioana. Baietii ma ajuta la facut optuletele dar bineanteles ca sunt nelipsiti si la mancat :)
    Desi suntem departe de tara le-am facut la copii in fiecare an si asa i-am obisnuit cu traditia noastra. Ai tai arata super bine,i-am vazut si pe forum. Acum ma apuc si eu sa-i fac. La multi ani de 8 martie si un weekend frumos.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Gabi, si noi la fel, chiar daca departe incercam sa pastram traditiile.

    La multi ai si tie.

    RăspundețiȘtergere